Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

10 december 2021

Werken in het buitenland: het job offer.

Je wilt graag gaan werken in het buitenland. Hoe ziet het proces er in in het algemeen uit? Je solliciteert door je CV te mailen, je hebt een kennismaking gesprek, je ontvangt en bestudeerd de informatie en alle details. Vervolgens heb je 1 of meerdere interviews en krijg je uiteindelijk als het goed is een job offer.

Job offer:
Het bestuderen van het job offer vraagt aandacht en precisie. Want als je gaat werken in het buitenland, dan komen er meer dingen kijken dan alleen je salaris die vermeld staan in het job offer. Bijvoorbeeld hoe het zit met de training, papierwerk, woning. Maar ook details over een mogelijk relocation pack. Dat wil zeggen, als je gaat werken in het buitenland, en je moet daarvoor naar een ander land verhuizen, dan bieden sommige bedrijven wel eens een (financiële) tegemoetkoming aan. Dat kan een geldbedrag zijn, een vliegticket, tijdelijke woning en / of ondersteuning met je papierwerk. Vaak zitten hier dan voorwaarden aan vast.

Je bent natuurlijk helemaal blij met het job offer en kan niet wachten om te beginnen met die nieuwe baan in het buitenland. Maar belangrijk is om nog even de focus te houden. Want een job offer is een serieuze zaak. Je wilt niet gaan werken in het buitenland, en dat later blijkt dat het salaris plots lager uitvalt, of dat er geen bonus is, of dat er financiële voorwaarden zitten aan de training. Dit kan je beter helemaal helder hebben voor je vertrek. Dus laat je adviseren met je job offer. Dat kan door vrienden / familie, maar kan natuurlijk ook bij het bureau dat je begeleid (Globaljobbing ??). Of stel vragen aan het bedrijf dat jou het job offer heeft gestuurd.

Als je een job offer gaat door nemen, waar ga je nu op letten? Hieronder een paar tips:

Geld:
Het salaris speelt vaak een belangrijke factor bij het bepalen of je het job offer accepteert of niet. Weet wel dat als je in het buitenland gaat werken, de salarissen over het algemeen een stuk(je) lager zijn dan in Nederland en België. Want deze 2 landen staan in de top 5 van hoogste minimum salarissen in heel Europa. Dus grote kans dat je minder gaat verdienen in het buitenland, maar gelukkig is het leven er vaak ook goedkoper. Of je betaalt minder belasting. Dus dat helpt en vereffend de zaak.

Breng vaste lasten in kaart:
Naast het salaris moet je ook goed in kaart brengen wat je aan belasting / ziektekosten verzekering en vaste lasten betaald. Op die manier weet je uiteindelijk wat je overhoudt voor eten / drinken en vertier. Veel mensen die gaan werken in het buitenland, die doen dit in 1e instantie niet voor het salaris, maar wel om een toffe en leerzame tijd te hebben.

Secundair:
Andere financiële aspecten die je in ogenschouw kunt nemen zijn: bonus, betaalde ziektekostenverzekering, lunchvouchers, reiskosten vergoeding, pensioen, aandelen, relocation pakket, kinderopvang, etc.

Bedrijfscultuur + Overige:

  • Het is handig om te vragen naar de bedrijfscultuur. Werken er jonge mensen of niet, wordt er wel eens iets georganiseerd door het bedrijf (event, uitje, kick-off, personeelsdag), is er bijvoorbeeld een werknemer van de maand, mogelijkheden om bepaalde trainingen / certificaten te behalen?
  • Natuurlijk is de “plata” (= geld) belangrijk, maar je wilt je ook thuis voelen op je werk. Je zult veel tijd doorbrengen op je werk. Vraag of je eens mag kijken op de afdeling. Hoe ziet de werkruimte er uit? Hokjes of open cultuur, werken er jongen mensen, zien de mensen er gelukkig uit, is er natuurlijk licht, wat zijn de kleding voorschriften?
  • Kijk ook nog even hoe jij naar je werk gaat. Want je wilt niet al te veel tijd kwijt zijn aan het commuten.
  • Zorg er ook voor dat het offer  en alle details op papier staan. Wellicht dat een manager je iets toezegt, maar het kan ook zo zijn dat die manager er na een paar maanden niet meer is. Op papier staat het vast.
  • Een aantal punten die ook in een job aanbieding dienen te staan: reiskosten, vakantie dagen, verlof, mogelijkheid om thuis te werken, flexibele werktijden, aantal uren.

Werken in het buitenland komt niet helemaal vanzelf. Je wordt wel veel begeleid, maar je moet zelf ook van aanpakken weten. Een job offer bestuderen behoort tot 1 van de onderdelen. Dit doe je niet gehaast of even snel tussendoor, maar je gaat er even goed voor zitten. Het gaat om een nieuwe stap in je carrière, dus een belangrijke aangelegenheid. En al helemaal als je ook nog eens gaat werken in het buitenland. Want je wilt een frisse en fijne start maken in het buitenland, en niet de hele tijd achter de feiten aanlopen.

Heb je hulp nodig om je buitenlandse droom te verwezenlijken? Wij helpen je graag verder, want met 15 jaar ervaring in deze niche branche kunnen we wel zeggen dat we enigszins specialist zijn op het gebied van werken in het buitenland. Check onze vacatures in het buitenland hier, of stuur je CV naar info@globaljobbing.com.

Meer informatie