Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

28 december 2021

Werken in het buitenland en je eerste salaris.

Je wilt graag gaan werken in het buitenland en je hebt al 1 of 2 serieuze en goede gesprekken gevoerd met een potentiele werkgever in het buitenland. Je voldoet aan de eisen en je ontvangt positieve feedback van de recruiter. Maar dan krijg je de vraag: wat zijn je salaris verwachtingen?

Als je gaat werken in het buitenland, staan veel “aanvangssalarissen” eigenlijk al vast. Je werkt vaak in middelgrote / grote teams en doet hetzelfde werk in dezelfde functie. Dus het is voor een bedrijf lastig om verschillende salarissen te geven, want dan heb je snel scheve gezichten binnen het team. Maar sommige jobs in het buitenland zijn wel degelijk onderhandelbaar (laat je altijd goed informeren door je recruiter). Het is en blijft een tricky vraag. Ga je te laag zitten, dan laat je geld liggen. Maar ga je te hoog, dan is er de mogelijkheid dat jij jezelf buitenspel zet. Gelukkig zijn er strategieën om met een gepast cijfer te komen, wat zowel voor jou als de werkgever fair lijkt.
Timing, tactiek en onderzoek zijn key.

Doe onderzoek:
Begin met het onderzoeken van verschillende salarissen en trends. Als je gaat werken in het buitenland, bekijk dan lokale websites om een beter inzicht te krijgen. Weet ook dat salarissen in het buitenland vaak anders zijn dan in Nederland / België, met anders bedoel ik: lager. Gelukkig is het leven er vaak ook een stukje goedkoper.

Geef een salaris range:
Probeer zelf tijdens het eerste gesprek niet te snel te komen met vragen over het salaris. Je zou daarmee een verkeerd signaal kunnen geven. Zeker mensen die gaan werken in het buitenland, moeten het eigenlijk doen omdat ze een tof avontuur willen en een leerzame periode. Natuurlijk moet je ook normaal kunnen rond komen van het salaris. Of iets kunnen sparen.
Maar het salaris zou niet de belangrijkste reden moeten zijn als je wilt gaan werken in het buitenland. Want zoals gezegd, de salarissen in Nederland en België liggen vrij hoog als je dat vergelijkt met andere Europese landen, dus je verdient bijna altijd minder.
Als een recruiter vraagt naar het gewenste salaris, dan is het wel aan te raden om een salaris range te geven. Geef aan dat het onderhandelbaar is, dat geeft aan dat je flexibel bent.

Draai de vraag om:
Zeker als je nog in het 1e gesprek bent en de recruiter begint snel over het salaris, dan kan je de vraag ook omdraaien door bijvoorbeeld te zeggen: Graag leer ik meer over het team, de taken en verantwoordelijkheden voordat we het over geld hebben. Maar mag ik vragen wat voor salaris range jullie zelf in gedachten hebben?

Nu is het tijd om een getal te geven:
Je hebt een 2e gesprek gehad of zit in het 3e gesprek en je hebt helder voor ogen wat je taken zijn, hoe je job er uit ziet, hoe succes gemeten wordt en wellicht heb je collega’s gesproken. Als de werkgever nu om de beloning vraagt, dan wordt er geen range meer verwacht, maar een getal. Geef kort aan wat je verwacht en waarom jij aan de eisen en verwachtingen kan voldoen. Doe dit beleefd en met vertrouwen. Probeer het zo goed mogelijk te onderbouwen, met feiten die je hebt vergaard tijdens je onderzoek.

En daarna…
Als de beloning, benefits, de job, startdatum etc zijn besproken, laat dit dan vastleggen in een formeel offer. Laat geen ruimte over voor misverstanden in de overeenkomst. En neem nog geen ontslag bij je huidige werkgever tot het moment dat je het aanbod met handtekening hebt ontvangen.

Werken in het buitenland levert veel op. Je zult groeien, jezelf ontwikkelen, bloeien, nieuwe energie krijgen en een mooie tijd tegemoet gaan. Maar, ben goed voorbereid en zorg dat het helder zit met je beloning, relocation, voorwaarden, benefits, etc. Wij helpen je daar graag bij. Want de eerste stappen in het buitenland moeten goede stappen zijn. Interesse voor het werken in het buitenland? Stuur je CV naar info@globaljobbing.com of check hier onze vacatures in het buitenland.
Want werken in het buitenland begint nog steeds bij Globaljobbing.

Meer informatie