Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

28 oktober 2021

Werken in het buitenland: salaris onderhandeling.

Indien je gaat werken in het buitenland is het handig dat je ook een salaris ontvangt. Tenzij jij misschien vrijwilligerswerk gaat doen in een mooi tropisch oord. Salaris = geld, en geld is belangrijk. Veel mensen die gaan werken in het buitenland doen dit vaak in 1e instantie niet om het geld. Maar meer voor de ervaring, het avontuur, het ontmoeten van nieuwe mensen / culturen. En werken in het buitenland is natuurlijk vrijheid, op eigen benen staan en zelfredzaam zijn in het buitenland. Geld komt vaak niet op de eerste plaats, maar je moet ook eten / drinken / huur betalen en leuke dingen doen. Dus toch maar ook aan het salaris denken dan..)

Als je gaat werken in het buitenland kom je vaak terecht bij grote internationale bedrijven in met name functies als customer service medewerker / back office / klantenservice. Als je gaat beginnen, krijgen alle medewerkers hetzelfde start salaris. Dit is helaas niet onderhandelbaar. Je werkt in dezelfde functie, hetzelfde team en iedereen krijgt in het begin dan ook hetzelfde salaris. Maar mocht jij je na verloop ontwikkelen, groeien en hoger in functie geraken, dan zijn de salarissen vaak wel onderhandelbaar. Hieronder een aantal tips waar je naar moet kijken bij een onderhandeling, hoe je het kan aanpakken en wat algemene tips.

Waarom meer geld vragen?
Het is belangrijk om te weten waarom je meer salaris wilt? Wil je meer salaris omdat je heel hard gewerkt hebt de laatste tijd, omdat je erg goed gepresteerd hebt, omdat je gegroeid bent, en je vindt dat je daarvoor gecompenseerd mag worden? Of doe je het meer om te onderzoeken of je er meer uit kan halen zonder een reden? Belangrijk is dat je eerlijk bent naar jezelf. Is het fair / eerlijk en verdien ik het wel om meer salaris te vragen.

Bouw een zaak!
Ga onderzoek doen. Zowel intern als extern. Vraag bij collega’s wat zij verdienen, en vergelijk dat met je eigen taken / verantwoordelijkheden en prestaties. Dan zie je zo of je onder / overgewaardeerd wordt. Ook kan je online onderzoek doen, bijvoorbeeld bij Glassdoor. Bestudeer wat voor salarissen passen bij soortgelijke functies.

Kunst van het onderhandelen:
Het onderhandelen zelf kan je niet precies in 1 stramien plaatsen. Iedere onderhandeling is uniek en verschillend. Maar zorg dat je met antwoorden komt, met argumenten en met data. Ben voorbereid, want dan kan je ook overtuigen. Als je gaat werken in het buitenland, en je staat op het punt om te onderhandelen, kijk dan ook even of er bepaalde cultuur verschillen zijn voor bij het onderhandelen.

Benefits:
Kijk natuurlijk ook naar mogelijke andere benefits dan alleen het salaris. Want deze kunnen ook een leuke aanvulling zijn op je salaris. Denk bijvoorbeeld aan: ziektekostenverzekering, sportschool, vervoer naar je werk, thuiswerken, kinderopvang, cursussen etc. Een aantal benefits die wel eens worden aangeboden als je gaat werken in het buitenland: organiseren van festivals, sport toernooien, prive verzekering, trainingen en team building sessies.

Oefen:
Voordat je het gesprek voert, oefen het gesprek met een vertrouwenspersoon. Laat deze persoon een paar lastige vragen stellen zodat je kan oefenen. Mogelijke vragen: hoe ben je aan dit bedrag gekomen, waarom juist nu een hoger salaris?

Ben voorbereid op een antwoord:
Het kan zijn dat je salaris verzoek helemaal of gedeeltelijk wordt afgewezen. Hoe ga je daar mee om? Welke argumenten breng je dan op tafel? En misschien is het een teken dat je misschien eerst naar een andere functie intern moet groeien voordat je een salarisverhoging krijgt. Of dat je zelfs buiten de deur gaat kijken. Maar zorg er voor dat je in ieder geval een back up plan hebt.

Salarisonderhandeling is een heel proces. Het belangrijkste is natuurlijk dat je presteert en groeit. Je laat merken dat het bedrijf niet meer zonder jou kan. Je ontvangt complimenten..) Daarna ga je onderzoeken wat voor salaris jij recht op hebt. En je bouwt je eigen zaak met onderzoeken, cijfers en argumentaties. Tijdens het gesprek is het afwachten hoe je werkgever er op reageert en hoe jij daar dan weer aan moet sturen.

Ook als je gaat werken in het buitenland is een salaris onderhandeling belangrijk. Zeker als je langer blijft, je blinkt uit en je maakt een groei binnen het bedrijf. Over geld praten is niet slecht, het is je recht, maar onderbouw het wel.

Wil jij ook graag in het buitenland werken? Check dan hier onze vacatures in het buitenland. Je mag ook altijd geheel vrijblijvend je CV sturen naar info@globaljobbing.com.
Want werken in het buitenland begint nog steeds bij Globaljobbing (ook voor hulp met je salaris!!).

Meer informatie