Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

18 oktober 2021

Werken in het buitenland: thuiswerken

Als je gaat werken in het buitenland kan je net als in Nederland of België geconfronteerd worden met thuiswerken. Ook in het buitenland dienen bedrijven zich te houden aan de regels / beperkingen / versoepelingen die daar gelden. En dat kan net als het aantal besmettingen variëren. Veel mensen die gaan werken in het buitenland doen dat ook een stukje omdat ze nieuwe mensen willen ontmoeten, in een team willen werken en een stukje van de wereld willen zien. Als ik praat met mensen die thuiswerken in het buitenland, dan hoor ik over het algemeen wel dat het als prima wordt ervaren. Ook omdat het toch vaak tijdelijk is. En daarnaast is er naast werktijd natuurlijk nog genoeg tijd en ruimte om de stad / het land te gaan verkennen (soms ook met bepaalde restricties). Dus hou er rekening mee dat als je gaat werken in het buitenland, dat je wel eens tijdelijk vanuit huis gaat werken. In dit blog geven we een aantal do’s en dont’s voor het thuiswerken.

Ben niet bang om vragen te stellen:
Veel mensen die gaan werken in het buitenland zijn mensen tussen de 20-30 jaar oud. Veel staan nog aan het begin van hun carrière. Omdat je nog niet heel veel ervaring hebt, zal je zeker in het begin tegen veel vragen aan kunnen lopen. Ben niet bescheiden en blijf zeker niet met die vragen zitten, maar bespreek het met je supervisor. Probeer eerst wel uit te zoeken welke manier van communiceren past bij je supervisor (Hangouts, Teams, ping, telefoon, chat etc. etc.).

Blijf in contact met je collega’s:
Zeker voor de mensen die in het buitenland werken, is het erg belangrijk om in contact te blijven met je collega’s. Dit kan gewoon even bijpraten zijn, tijdens een meeting of tijdens een online social event. Blijf in contact, anders kan het zijn dat jij je geïsoleerd gaat voelen. En dat is juist niet het idee van werken in het buitenland.

Gescheiden kantoor en slaapkamer:
Als het mogelijk is, probeer dan een aparte werkplek in je huis te vinden. Zodat je een beetje het idee hebt dat je naar kantoor gaat. Op deze manier kan je het werk loslaten, heb je het werk en privé wat meer gescheiden, minder afleiding, meer energie. Ohh ja, en je ligt niet de hele dag in bed….

Hou het schoon:
Niet alleen op kantoor, maar ook thuis: houdt je werkplek schoon. Je bent veel beter georganiseerd en je focus is scherper. Voor videocalls: let op de achtergrond van je camera. Sinds Corona-19 zijn er al talloze humoristische filmpjes voorbij gekomen van mensen die er niet helemaal van bewust waren dat de camera aan stond.

Niet in je pyama:
Het is soms lastig, maar blijf je ook bij het thuiswerken verzorgen. Het is overbodig om een compleet pak aan te doen met stropdas. Maar zorg er in ieder geval voor dat je verzorgd bent, opgeruimd, misschien casual gekleed, je bed opgemaakt en dat je mindset op werken staat.

Routine:
Zorg dat je klaar bent voor een nieuwe dag. Zorg voor wat routine. Doe een ochtend run, douche, pak een kop koffie, maak een wandeling tijdens de lunch. Zorg voor afwisseling, ga niet de hele dag achter je scherm zitten. Vindt een goede balans tussen werken en privé. Dus als je een tijd gewerkt hebt, kan je tussendoor ook even snel een boodschap doen of de afwas.

Wil jij graag werken in het buitenland? En wil jij even bijgepraat worden waar ze op dit moment wel / niet thuiswerken? Barcelona, Lissabon, Johannesburg, Dublin, Praag, Valencia? Neem gerust contact met ons op: info@globaljobbing.com. Of kijk hier even naar onze vacatures om te zien wat er bij jou past. Want werken in het buitenland begint bij Globaljobbing.

Meer informatie