Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

4 mei 2021

Werken in het buitenland: Relocation

Je komt er niet om heen. Werken in het buitenland betekent relocation. Steeds meer jeugdige mensen zoeken het avontuur van het werken in het buitenland op. Dit kan voor 1 jaar zijn, maar sommigen blijven langer. Of voor altijd. Maar de relocation zelf is een spannend proces. Werken in het buitenland doe je niet zomaar, en ook niet iedere dag. Het is een ervaring die je misschien 1 of 2 keer in je leven gaat doen. Veel werkgevers zijn bang dat de nieuwe medewerker niet goed went aan de nieuwe situatie. Niet kan aarden in het nieuwe land. Dus begeleiding en hulp is van cruciaal belang als iemand gaat werken in het buitenland. Hieronder een aantal tips die helpen bij een zachte landing in het buitenland. En dus de kans vergroten dat mensen het naar de zin hebben en langer blijven

1. Contact persoon:
Het relocation proces kan een verwarrend en stresserend proces zijn. Daarom kan een bedrijf het beste 1 vast contact persoon aanstellen die zich met de begeleiding bezighoudt. Een specialist die veel weet over bijvoorbeeld het vinden van een woning, of het openen van een bankrekening.

2. Handleiding:
Veel grote bedrijven maken standaard handleidingen of gidsen met veel informatie over de stad, de cultuur, het bedrijf, openbaar vervoer, uitgaansgelegenheden, etc. Dit is zeer bruikbare informatie voor een nieuwe werknemer in een nieuw land. Als je gaat werken in het buitenland, wordt ook wel een beetje zelfredzaamheid en een pro actieve houding verwacht. Dingen opzoeken met Google is zeer gewoon onder jongeren.

3. Buddy up:
Mocht het bedrijf niet in staat zijn om veel te helpen, stel dan een buddy up maatje aan. Een persoon die zelf eerder verhuisd is en die nieuwe medewerkers kan helpen met de relocation. Zo’n buddy up maatje heeft het hele proces van werken in het buitenland al doorlopen. Heeft inmiddels een netwerk opgebouwd, weet waar hij moet zijn bij bepaalde problemen en kent de valkuilen.

4. Flexibel zijn met de start datum:
Probeer een flexibele start datum aan te bieden. Het is niet altijd mogelijk, maar indien je het kan aanbieden, dan zal het zeker rust geven en minder stress voor de nieuwe werknemer. Op deze manier heeft de werknemer meer tijd om de praktische zaken af te handelen zonder de druk van de start datum.

5. Technology:
Dit kan ook zeker helpen. Bijvoorbeeld bij het geven van een training. Iemand die in het buitenland gaat werken zal de eerste weken bijzonder druk bezig zijn. Als je dan training op afstand kan aanbieden, dan zal dat meer mogelijkheden bieden voor een werknemer als die in het buiteland aankomt. Dus meer tijd voor het vinden van een woning bijvoorbeeld. Ook dit neemt spanningen weg en zal er toe bijdragen dat iemand makkelijker went aan de nieuwe omgeving en sneller gesetteld raakt.

6. Budget:
Het is niet voor ieder bedrijf weg gelegd, maar misschien is er een relocation budget voor handen. Bijvoorbeeld dat het vliegticket betaald wordt, of dat een nieuwe werknemer een geldbedrag krijgt om de eerste weken van te kunnen eten, of dat iemand 2 weken een appartement krijgt aangeboden. Dit zijn allemaal middelen die helpen bij een fijne landing.

Wil jij ook werken in het buitenland? Globaljobbing heeft al meer dan 13 jaar ervaring met mensen begeleiden die deze stap wagen en in het buitenland gaan werken. En natuurlijk zorgen wij voor een complete begeleiding van A t/m Z, vaak in samenwerking met het bedrijf in het buitenland. Check hier onze vacatures in het buitenland of stuur je CV naar info@globaljobbing.com.
Werken in het buitenland begint bij Globaljobbing.

Meer informatie