Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

21 januari 2020

Wanneer vraag je naar het salaris tijdens het interview proces?

Het valt niet te ontkennen en je kan er ook niet voor weg lopen: het salaris. Ook als je in het buitenland gaat werken is het belangrijk om te weten wat je gaat verdienen en of er mogelijkheden zijn om te onderhandelen. Timing en tact zijn ontzettend belangrijk als het aankomt op het bespreken van de verdiensten. Mijn tip is om in ieder geval niet al te lang te wachten als het over salaris en compensatie gaat, zeker met je recruiter. Hoe eerlijker en opener jij bent over je verwachtingen en wensen, hoe beter ik (als recruiter zijnde) vacatures kan vinden die hieraan voldoen.

Wanneer:
Ik als recruiter dien als mediator tussen een kandidaat en mogelijke werkgevers. Als een kandidaat niet transparant is, dan kan ik niet goed met je meedenken en helpen.
Veel kandidaten hebben het nog niet zo heel erg over het salaris in het beginstadium van het proces, want ze willen potentiële werkgevers niet afschrikken. Maar het is toch beter om alvast wat aan te geven. Ook bijvoorbeeld als je op korte termijn een lange vakantie gepland hebt staan. Open zijn is dan erg belangrijk, en de werkgever zal dit alleen maar waarderen en met je proberen mee te denken. Bij het werken in het buitenland is het net zo, ben oprecht en laat het niet te lang wachten.

Onderhandel:
Het is altijd goed om te onderhandelen, zolang het op een nette manier gecommuniceerd wordt en het tactvol is. Een recruiter kan jou helpen en aangeven waar ruimte is voor onderhandeling. Wat mij vaak opvalt is dat mannen eerder geneigd zijn om te onderhandelen dan vrouwen. Ben niet verlegen of voel je niet ongemakkelijk. Onderhandelen hoort er bij, nee heb je en ja kan je krijgen. En als je er op het einde niks bij hebt kunnen krijgen, dan weet je in ieder geval dat geen geld hebt laten liggen.

Salaris en werken in het buitenland:
Zeker als je in het buitenland wilt werken dan wil je op een nette manier beloond worden en goed kunnen rondkomen. Echter veel aanvangssalarissen staan op voorhand vast. Dit komt omdat je vaak in teams van 10 – 50 personen terecht komt die hetzelfde of vergelijkbaar werk doen. Een werkgever wil dan geen onderscheid maken want dan krijg je scheve gezichten binnen het team. Daarnaast zijn veel vacatures in het buitenland startersfuncties voor kandidaten die tussen de 1-5 jaar geleden zijn afgestudeerd, en zijn de salarissen niet onderhandelbaar. Indien je het goed doet, je presteert, groeit en je ontwikkelt, dan kan je verder komen in dit soort grote bedrijven. Salaris onderhandeling is dan perfect mogelijk. Dat is 1 van de voordelen van werken in het buitenland.

Zie jij het wel zitten om carrière te maken in het buitenland? En te kijken hoe ver jij kan groeien? Qua functie binnen het bedrijf maar ook qua verdiensten. Check hier onze vacatures in het buitenland of stuur je CV direct naar info@globaljobbing.com.

Meer informatie