Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

31 januari 2020

Sollicitatie nachtmerries die iedereen kan overkomen

Een beetje voorzichtigheid en discretie kan geen kwaad als je gaat solliciteren. Ook als je wilt werken in het buitenland. Er kunnen vervelende situaties ontstaan als je het niet goed aanpakt en voordat je het weet zit je in de problemen waar je helemaal niet om gevraagd hebt. Maar welke problemen kan je nou tegenkomen tijdens je zoektocht naar een baan. Waar moet je op letten en hoe ga je er mee om. Hieronder 4 klassieke voorbeelden.

Je huidige baas weet dat je aan het solliciteren bent:
Veel bedrijven (managers), zien een medewerker vaak als niet loyaal als ze er achter komen dat deze medewerker al aan het solliciteren is. Of je nu in het buitenland wilt werken of je blijft hier, ben altijd een beetje discreet. Want als je baas er achter komt kan dit de verhouding en de relatie verstoren. Mocht je baas er achter komen, ben dan gewoon eerlijk en ga niet liegen. Maar leg je baas juist goed uit wat je bedoeling is en probeer begrip te krijgen.

Je krijgt geen positieve referentie van je huidige baas:
Zeker als je in het buitenland gaat werken, heb je vaak een goede referentie nodig. Mocht je huidige manager je geen positieve referentie geven, dan zou je eventueel een andere manager of iemand van het HR team kunnen vragen om dit te doen. Als dit ook niet lukt, dan kan je het beste de situatie uitleggen aan je nieuwe werkgever.

Het job aanbod komt niet:
Als je veel avontuur zoekt en je wilt werken in het buitenland, zit je ongeduldig te wachten op het hoge woord: het job offer. Dit maakt alles officieel en je kan beginnen met de voorbereiding en planning. Vervelend wordt het pas als een bedrijf een job offer beloofd, maar er niet mee komt. Indien je na 1 of 2 meldingen nog steeds te horen krijgt dat ze er mee bezig zijn, is het beste om weer verder te solliciteren en niet te wachten op iets wat misschien niet meer komen gaat. Neem het heft zelf in handen.

Het job offer wordt ingetrokken:
Een stapje erger (gelukkig komt het niet vaak voor, maar toch) wordt het als het job offer dat officieel is aangeboden, later weer wordt ingetrokken. Helemaal als je gaat werken in het buitenland is dit zeer teleurstellend, omdat je je er waarschijnlijk erg op verheugd had maar ook omdat je al druk bezig bent de voorbereidingen van je nieuwe avontuur. Je kan om compensatie vragen, je kan een advocaat vragen of je hier iets mee kan doen en je kan aan je huidige / vorige werkgever vragen of je mag terugkomen. Allemaal geen leuke dingen.

Werken in het buitenland is voorbereiding. Wil je zo veel mogelijk van bovengenoemde problemen voorkomen, dan is het belangrijk dat je daadkrachtig en grondig te werk gaat. Ook is het belangrijk dat je met betrouwbare personen / organisaties omgaat waar je van op aan komt. Een stukje geluk / pech speelt ook altijd een rol. Maar als je er kort op zit, goed communiceert en je goed voorbereid, dan kan je voor een belangrijk deel teleurstellingen voorkomen.

Mocht je in het buitenland willen werken, neem dan contact met ons op. Hier staat een overzicht van onze vacatures waar je op kan solliciteren. We helpen je graag verder, op een persoonlijke en eerlijk manier.

Meer informatie