Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

23 oktober 2018

Je salaris onderhandeling hoeft geen nachtmerrie te zijn.

Je wilt in het buitenland werken, maar wat is je gewenste salaris? Bij velen komen nu angst en onzekerheid naar boven als hier antwoord op gegeven moet worden. Het proces van onderhandelen is begonnen. Alle verzamelde informatie van vrienden, familie, Google zoeken en je professionele netwerk worden nog eens tegen het licht gehouden. Maar het onderhandelen hoeft niet zo frustrerend te zijn. Als je het goed doet dan is het een simpel proces dat lijdt tot 2 tevreden gezichten. Ook als je in het buitenland gaat werken.
Hieronder een aantal punten die je helpen met je salaris onderhandeling:

Weet wat je wilt:
Voordat je gaat solliciteren, breng je in kaart wat je wilt verdienen bij je volgende job. Niet alleen het salaris of andere voordelen, maar ook bijvoorbeeld reisafstand, reiskostenvergoeding etc. Ben je flexibel? Ben je bereid minder te verdienen, maar met de mogelijkheid hoger uit te komen met een bonus systeem? Ook als je in het buitenland gaat werken is het wikken en wegen.

Ben eerlijk:
Zeg waar het op staat en geef aan waar je naar op zoek bent. Als je een lagere salariswens hebt, wil niet altijd zeggen dat je meer interview afspraken hebt. Zo werkt het niet. Als je een getal zegt, gaan ze er van uit dat het daadwerkelijk je getal is.

Plotseling hoger mikken:
Op het laatste moment je salaris wensen bij stellen (van € 28.000,- naar € 36.000,- bijvoorbeeld), dan is er een grote kans dat het bedrijf overstapt naar kandidaat 2 op de lijst. Wel kan je op voorhand vragen of het salaris onderhandelbaar is. Is dit niet het geval en het verschil is te groot, dan ga je verder kijken. Als je in het buitenland gaat werken, zijn de salarissen vaak niet onderhandelbaar, wel zijn er groei mogelijkheden.

Je wordt niet beroofd:
Onderhandelen is niet om je in een val te laten lopen. Je wordt niet beroofd. Ze willen je aannemen. Het liefst zo snel mogelijk. Zodat ze niet meer tijd kwijt zijn met het aannemen van iemand. Er is geen tijd voor spelletjes. Natuurlijk willen bedrijven de beste skills voor de laagste prijs, maar dat is zaken doen. Als jij de ideale kandidaat bent, dan wordt er een oplossing (= budget) gezocht.

Weet wat je waard bent:
Onderhandel met vertrouwen, maar ga niet bluffen. Kijk op salaris vergelijkingswebsites om te kijken wat er geboden wordt voor soortgelijke functies. Als je overbetaald bent, dan vraag je niet de jackpot. Ben je onderbetaald, dan vraag je voor een stuk meer, maar met onderbouwing en bewijs. Ben strategisch. Weet wanneer je moet doorgaan, wanneer je moet stoppen en wanneer je er van weg moet lopen.

Laat ze niet wachten:
Time kills all deals. Als je een passend offer hebt ontvangen, ga niet vertragen of tijd rekken. Er 24 uur over nadenken is prima, 48 wordt als vervelend gezien en bij 72 uur gaan ze over naar de volgende kandidaat.

Wil je in het buitenland werken, weet dan dat je een mooie tijd tegemoet gaat komen. Je zult veel nieuwe dingen leren en zien. En een leerzame tijd hebben. De salarissen zijn vaak niet onderhandelbaar, omdat iedereen hetzelfde salaris krijgt. Na verloop van tijd kan je wel groeien, in job en salaris. Interesse om meer te weten? Check onze vacatures in het buitenland.

Meer informatie