Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

17 oktober 2018

Hoe maak je gebruik van een recruiter: 5 lessen.

Er zijn verschillende manieren om aan een nieuwe baan te komen, ook als je in het buitenland wilt werken. Zelf zoeken op het internet, vacatures (in het buitenland) bekijken van bedrijven die je aanspreken, je eigen netwerk of via LinkedIn. Een andere veel gebruikte manier is de recruiter. Deze kan je goed helpen met het vinden van een nieuwe job vanwege zijn specialisatie, kennis en netwerk. Hier 5 lessen hoe je een recruiter goed kan gebruiken.

1. Recruiters zijn niet je persoonlijke job match maker
Zodra je CV klaar is en je hebt het doorgestuurd naar een recruiter, dan is het niet achterover leunen en wachten tot je gebeld wordt. Een recruiter gaat niet de hele dag zoeken voor jou. Een recruiter probeert over het algemeen mensen te vinden voor zijn vacatures, en gaat niet met jouw CV een job zoeken. Dit geldt ook als je in het buitenland gaat werken. Stukje initiatief tonen.

2. Maak doelen
Belangrijk is om op voorhand doelen neer te zetten. Niet alleen met recruiters, maar ook met je andere kanalen. Dus hoeveel mensen wil je iedere week zien? Hoeveel CV’s / motivatie brieven ga je versturen? Interviews? Als je een plan hebt gemaakt met doelen, blijf je gefocust.

3. Omschrijf je droom job tot in de puntjes.
Veel recruiters stellen altijd dezelfde vragen (soort bedrijf, ideale functie, salaris etc). Als de recruiter niet doorvraagt, dan moet je een handje helpen. Dus ga bij jezelf te rade wat je leuk vindt, waar je plezier en energie van krijgt, etc. Als je in het buitenland wilt werken, je afvragen waar je naar toe wilt gaan. Maak een soort van pitch waarin je in 30 secondes vertelt wat je zoekt. Nog voordat de recruiter met zijn vragen begint. Op deze manier heeft de recruiter een veel beter beeld, en hij zal meer / betere functies naar je sturen.

4. Stel vragen
Als je naar een interview gaat dan bereid je altijd een aantal vragen voor. Over bijvoorbeeld het bedrijf, functie, cultuur, training, toekomst etc. Niet iedere recruiter is dezelfde, om de juiste te vinden stel de juiste vragen:
– Welke functies heb je in het verleden geplaatst?
– Welke bedrijven heb je voor gewerkt?
– Als je naar mijn CV kijkt, zijn er nu al vacatures die kunnen passen?
– Werken in het buitenland? Welke steden / landen / vacatures hebben jullie?

5. Ben geduldig, maar blijf wel opvolgen
Een nieuwe baan zoeken kan soms erg ingewikkeld en stressvol zijn. Ook als je in het buitenland wilt werken. Niet iedere job of sollicitatie is een match. En dat ligt niet altijd aan de kandidaat. Dus laat je niet ontmoedigen als het niet gelukt is. Recruiters zullen je gegevens in een database houden voor toekomstige mogelijkheden. Dus blijf gelduldig. Ook als je ergens afgewezen bent, blijf netjes en professioneel en hou de relatie warm. Je weet nooit wanneer de volgende mogelijkheid komt.

Conclusie:
Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, recruiters kunnen een hele mooie aanvulling zijn in je zoektocht of een bron van frustratie. Maar het goede nieuws is: je hebt het zelf in de hand. Doe je onderzoek en maak duidelijk wat je wilt. Hopelijk zullen deze 5 lessen je helpen naar een vruchtbare samenwerking met recruiters. Veel succes.

Meer informatie