Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

9 maart 2020

7 tips voor een goed sollicitatiegesprek

Werken in het buitenland vergt voorbereiding. De eerste stap is solliciteren. Inderdaad, als je in het buitenland gaat werken dien je ook netjes te solliciteren. Dus je gaat een CV sturen en misschien een sollicitatiebrief in de hoop uitgenodigd te worden voor een interview.
Bij sollicitatiegesprekken zijn een aantal gedragingen not done, ongeacht de kwaliteit van je CV en je motivatie. Hieronder een 7-tal veel voorkomende fouten die je het beste kan vermijden.

1. Niet hartelijk zijn / te laat komen
Het is erg moeilijk om van een slechte eerste indruk af te komen. Je moet weten dat een interview begint bij de intrede in het bedrijf: een onbeschofte of te late kandidaat wordt vrijwel automatisch afgewezen. Als je in het buitenland gaat werken heb je vaak telefonische / Skype interviews. Hiervoor geldt natuurlijk hetzelfde: op tijd komen en controleren of je Skype goed werkt.

2. Modestijl
Ga altijd gepast gekleed naar een interview. Probeer te achterhalen wat de dresscode is, wat de bedrijfscultuur is. Ga je met stropdas of zonder? Indien je twijfels hebt, beter overdressed dan underdressed. Je kan ook altijd even het bedrijf bellen en vragen hoe je je het beste kan kleden voor het interview. Komt alleen maar professioneel over en geeft aan dat je serieus bent.

3. Voorbereiden reduceert stress
De stress bij het benaderen van een interview is een volkomen normale toestand. Probeer de stress onder controle te houden. Dus bereid je goed voor, lees je goed in, hoe is het met het verkeer op de weg, lees wat interview vragen door, ontspan, zorg dat je 1 ding tegelijk doet, etc. Dit zorgt er voor dat je meer ontspannen bij het gesprek zult aankomen. Er zijn veel ontspanningsoefeningen die je kunnen helpen in deze situaties.

4. Te weinig kennis van het bedrijf
Te vaak leren kandidaten het bedrijf niet kennen. Het lezen van de advertentie is niet genoeg. Als je de positie kent, maar ook het bedrijf, de sector, de concurrenten, kun je indruk maken op de recruiter. Zo kan je laten zien dat je oprecht en enthousiast bent. En je hebt een streepje voor op de rest.

5. Ken je cv
Dat jij je CV uit je hoofd kent is bijna vanzelfsprekend. Ook als je in het buitenland gaat werken zullen ze tijdens een interview veel vragen over je studie achtergrond en je werk ervaringen. Maar ook je computer kennis en je talen. Voordat je het interview doet ga je deze zaken uit je hoofd leren, zodat je correct en snel antwoord kan geven over je CV. Zorg er voor dat je antwoorden wel op een natuurlijke manier worden uitgesproken. Voorlezen of als een cassettebandje overkomen maakt niet een al te beste indruk.

6. Te veel aandacht voor het salaris
Natuurlijk is het salaris belangrijk. Ook als je in het buitenland gaat werken. Maar probeer niet over te komen als een geldwolf. Als de recruiter merkt dat jij het salaris het belangrijkste argument vindt in het vinden van een baan, dan zal deze afhaken. Je moet voor jezelf opkomen, maar ook reëel zijn.

7.Geen vragen stellen
Aan het einde van een interview zal een “goede recruiter” je altijd de mogelijkheid bieden om vragen te stellen. Het is vaak een delicate stap voor de kandidaat, maar zwijgen is niet de oplossing. Als je vragen stelt, dan laat je merken dat je geïnteresseerd en nieuwsgierig bent in de functie en het bedrijf. Bij een interview moet het klikken van 2 kanten en uiteindelijk wil jij ook weten of het bedrijf, de cultuur en de functie echt bij je passen.

Wil jij meer weten over werken in het buitenland? Of hoe jij je optimaal kan voorbereiden voor een interview? Stel een vraag zou ik zeggen. Bel ons of stuur een email. Of je kan natuurlijk ook direct solliciteren en wij zullen dan contact met je opnemen. Voor vacatures in het buitenland, check deze link.

Meer informatie