Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

17 maart 2020

4 Vervelende dingen voor werknemers

Werken in het buitenland betekent een avontuur aangaan, het bekende voor het onbekende achterlaten, een nieuw leven opbouwen in een ander land. Een belangrijk aspect is natuurlijk dat je een baan hebt in het buitenland bij een werkgever, en dat de relatie tussen jou en dit bedrijf fijn verloopt. Voorbereiding, informatie inwinnen en een gezond verwachtingspatroon zijn dan heel belangrijk bij het maken van een keuze. Hoe meer jij je verdiept, hoe groter de kans op succes. Of je nu in het buitenland gaat werken of in Nederland / Belgiƫ, overal in de wereld is het mogelijk dat er wel eens een scheve verhouding ontstaat tussen werknemer en werkgever. Of dat iets niets helemaal verloopt zoals verwacht. Hieronder een aantal punten die door de werknemer als negatief worden ervaren.

1 Gebrek aan communicatie

In het begin is het vaak zo dat de werknemer niet veel spreekt met leidinggevende. De relatie moet nog opgebouwd worden, er moet vertrouwen ontstaan en verder groeien. Voor de manager is dan belangrijk dat hij zijn werknemer het gevoel en de ruimte geeft om dingen bespreekbaar te maken. Dat hij zich veilig voelt om dat te doen zonder direct een hard tegenwoord. Wellicht wordt er al wat opbouwende kritiek verwacht. Maar belangrijk is de communicatie.

2 Onder waardering

Het komt natuurlijk overal voor: onder waardering. Dat kan thuis zijn, met vrienden, sporten, op school en ook bij het werk. Het is 1 van de belangrijkste minpunten tijdens het werk. Veel mensen werken hard om erkenning te krijgen van hun baas om op deze manier misschien een salaris verhoging te krijgen of gewoon waardering. Maar veel mensen krijgen vaak geen erkenning, vaak het tegenover gestelde, negatieve feedback. Zeker als je in het buitenland gaat werken is het prettig als je een baas hebt die goed met je communiceert, je voorziet van tips en je waardeert zoals je bent.

3 Niet capabele manager

Veel mensen vragen zich wel eens af hoe het toch mogelijk is dat hij / zij de manager is geworden. Sommige bazen hebben gewoonweg niet de vaardigheden om hun functie uit te voeren en laten hun personeel verdrinken in hun job en zelf naar oplossingen zoeken. Hierdoor raakt het personeel gefrustreerd, willen niet meer voor die baas werken en gaan proberen om de baan over te nemen.

4 Favoriet-je

Sommige mensen zijn in de ogen van de werkgever hun favoriet-je. Deze mensen krijgen vaker of eerder een salaris verhoging, promotie, betere werktijden etc. Voor de andere hardwerkende werknemers is dit een lastige situatie en vervelend dat ze niet de erkenning en waardering krijgen waar ze recht op hebben.

Overal is wel een keer iets. Maar het belangrijkste binnen een bedrijf is vaak toch het teamwork, de sfeer, er samen voor willen gaan en wederzijds respect. En als er zich problemen voordoen, dan kan dat alleen opgelost worden door te communiceren en wederzijds naar elkaar te luisteren. Werken in het buitenland is gaaf, het opent heel veel nieuwe deuren. Het kan je zelfvertrouwen een boost geven. Maar zorg er voor dat je je goed laat informeren over het bedrijf, de voorwaarden, groeimogelijkheden, de job, management stijlen etc. Als je dat goed aanpakt, dan wordt het werken in het buitenland avontuur een groot succes!

Meer informatie