De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor werken in het buitenland. Dit komt mede door de internationalisering en globalisering (een voortgaand proces van wereldwijde economische, culturele en politieke integratie). Markten gaan open en de wereld om ons heen wordt groter, toegankelijker en is beter bereikbaar dan ooit (bijvoorbeeld door de low budget vliegmaatschappijen). Bedrijven boren steeds meer internationale afzetmarkten aan en studenten lopen stage in het buitenland.

Wonen en werken in het buitenland is van alle tijden en voor iedereen: jong en oud. Het kan zijn dat je nog studerende bent en dat je via een Erasmus programma een semester in Finland of Portugal gaat doen, of dat je een internationale stage wilt lopen in Oostenrijk. Veel mensen kiezen er voor om juist na de studie naar het buitenland te gaan. Dit kan zijn omdat je reizen en werken wilt combineren, of dat je voor 1 of 2 jaar bij een groot internationaal bedrijf gaat werken. Maar je kan bijvoorbeeld ook vrijwilligers werk doen in Afrika of Zuid Amerika. En dan heb je nog de expats die door hun werkgevers naar het buitenland worden gezonden omdat ze over specifieke ervaring en expertise beschikken. Kortom: Werken in het buitenland? Er is uitdaging en avontuur voor iedereen!

Studenten:

Tijdens je studie via een Erasmus programma een semester in het buitenland volgen. Dit wordt steeds populairder onder de bachelor en master studenten. Zij weten immers dat dit een enorme boost geeft aan je carrière. Maar ook dat dit een hele leuke en gezellige ervaring is. Daarnaast is er altijd een optimale begeleiding vanuit de scholen.

Stagiaires:

Veel studenten willen hun oriënterende of afstudeer stage in het buitenland doen. Na al die jaren studeren is het leuk om de praktijk te ervaren en als je dat in het buitenland doet is dat natuurlijk een extra. Je ervaart in het buitenland hoe het er in andere landen op het werk aan toe gaat. Een stage in het buitenland is vaak van tijdelijke duur, variërend van 4 weken tot 6 maanden.

Vrijwilligers:

Veel mensen kiezen er na hun studie voor om naar het buitenland te gaan om vrijwilligerswerk te gaan doen. Vrijwilligerswerk is heel breed, je kunt van alles doen. Je kunt korte projecten doen, maar ook bijvoorbeeld iets voor 1 jaar. Het aanbod varieert: boerderij werk, vakantie werk, in de zorg, natuur en milieu, etc. Ook dit staat goed op je CV en is bijzonder leerzaam. Maar misschien nog belangrijker: je doet iets terug voor de maatschappij.

Backpackers:

Mensen die na hun studie nog niet direct willen werken, maar iets van de wereld willen zien. Zij gaan rondreizen. Tijdens het reizen moet er ook wel eens geld verdiend worden. Dan worden verschillende / tijdelijke baantjes aangenomen om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Bijvoorbeeld: horeca, toerisme, fruit plukken, schoonmaken, les geven etc.

Recent afgestudeerden:

Het ligt het meest voor de hand om naar het buitenland te gaan als je nog studeert of als je net klaar bent met studeren. Dit zijn vaak mensen die nog geen huis / hypotheek hebben. Nog geen kinderen hebben. En die qua baan nog alle kanten op kunnen. Kortom: mensen die niet op de een of andere manier vast gebonden zitten aan het thuisland. Maar mensen die vrij zijn om te gaan en te staan waar zij willen. Vaak ook mensen die nog aan het begin van hun carrière staan. Zij gaan dan werken bij grote internationale bedrijven die op zoek zijn naar werknemers met specifieke kennis en vaardigheden: talenkennis en / of IT – ICT expertise. Deze mensen gaan vaak voor langere tijd naar het buitenland, 1 – 3 jaar. Ze worden begeleid door het bedrijf en bouwen een nieuw leven op in het buitenland.

Expats:

Werknemers die door het bedrijf waar ze werken worden uitgezonden naar het buitenland voor bijvoorbeeld een project. De lengte van het verblijf in het buitenland varieert per werknemer / bedrijf. Vaak gaat het hele gezin mee naar het buitenland, en wordt er veel geregeld en gedaan door het bedrijf om de werknemer te ondersteunen. Veel expats krijgen een speciale arbeids- of uitzendovereenkomst voor een beperkte tijd in het buitenland. Je komt veel expats tegen in economische centra zoals Amsterdam, Brussel, Straatsburg, Londen, Kaapstad, Parijs, New York, Singapore, Beijing of Moskou.