Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

5 november 2021

Het schrijven van een afscheidsemail aan je collega’s.

Je hebt een nieuwe baan! Gefeliciteerd! Wellicht ga je werken in het buitenland, of blijf je in Nederland / België. Maar voor je vertrekt, wil je nog een laatste afscheid email sturen naar je (voormalige) collega’s. Dit helpt je om dit hoofdstuk in je leven af te sluiten, en weer te beginnen aan een nieuw avontuur. Hieronder een aantal tips die je kan gebruiken bij het schrijven van deze email.

1. Ben dankbaar:
Iedere afscheid email moet vol staan met dankbaarheid. Bedank je collega’s voor het leuke samenwerken en zeg dat jij ze gaat missen. Kom opgewekt, positief en vriendelijk over.
2. Maak het niet te lang:
Kort maar bondig. Twee of drie korte alinea’s is voldoende.
3. Blijf professioneel:
Het is belangrijk om de email professioneel en zakelijk te houden. Voorkom dat het te emotioneel of persoonlijk wordt.
4. Al je collega’s:
Verstuur de email aan al je collega’s. Ook die personen waar je eigenlijk niet veel mee hebt samengewerkt, of van een andere afdeling waar je nauwelijks contact mee hebt gehad. En stuur de email ook naar personen waar je bepaalde issues mee hebt gehad.
5. Geef je emailadres:
Niet iedereen wil in contact blijven met zijn ex-collega’s, maar het is een mooi gebaar om te zeggen: Mochten jullie nog vragen hebben als ik er niet meer ben, je mag me altijd e-mailen met je vragen. En wie weet heb je er in de toekomst nog iets aan.
Zeker als je gaat werken in het buitenland, bouw je snel een nieuw sociaal leven op en ontmoet je veel nieuwe collega’s. Mensen met verschillende achtergronden en culturen, dan kan het leuk zijn om met ze in contact te blijven.
6. Klanten:
Het is belangrijk om altijd zelf je klanten / leveranciers te informeren dat je ergens anders gaat werken. Wellicht kan je in contact met ze blijven, en je weet nooit waar je volgende nieuwe job is.
7. Tijdstip van versturen:
Stuur dit bericht nooit eerder dan 1 dag voor je vertrek, want dat is te vroeg. Maar stuur de email ook niet te laat, want dan hebben je collega’s geen tijd meer om ook een persoonlijk berichtje achter te laten. Uit eigen ervaring weet ik, dat toen ik zelf ging werken in het buitenland, dat het afscheid vaak gepaard ging met een uitgebreide borrel. Het werd gevierd..))
8. Ben niet negatief:
Ook al had je geen leuke of positieve ervaring, ben in ieder geval niet negatief in de email. Dit zal je reputatie nog lange tijd kunnen achtervolgen. Zeker als je gaat werken in het buitenland, kunnen er in het begin wel eens dingen langer duren of mislopen aangaande woning, training, papierwerk etc. Probeer altijd positief te blijven, en ga achteraf niet met modder gooien. Het is niet professioneel en je weet nooit wie je later weer tegenkomt.

Ook al denk je dat je ver weg zit als je gaat werken in het buitenland, en dat het afscheid je gestolen kan worden. De wereld is kleiner dan veel mensen denken. En je komt vaak toch weer iemand tegen. Dus zorg er voor dat je een bedrijf door de voordeur kunt verlaten. Het geeft een prettiger gevoel, geeft geen negatieve energie of boosheid, en je kan met een gerust hart beginnen aan een nieuwe uitdaging. Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitdaging? Werken in het buitenland? Check hier onze vacatures voor in het buitenland! Of stuur je CV naar info@globaljobbing.com.
Vergeet niet, werken in het buitenland begint al 15 jaar bij Globaljobbing.

Meer informatie