Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

5 maart 2019

Onderbetaald? 5 aandachtspunten voordat je opzegt.

Heb jij het gevoel dat je onderbetaald wordt of dat je je niet gewaardeerd voelt op je werk? Voordat je op zoek gaat naar ander werk met meer salaris, of je staat op het punt om in het buitenland te gaan werken, moet je een paar punten helder hebben: je marktwaarde van je job en wat het echte probleem is van je miskende gevoel.

Begrijpen:
Indien je op zoek gaat naar nieuw werk, is het belangrijk om te begrijpen hoe een loonsverhoging werkt. Veel mensen denken vaak dat hun salaris ieder jaar omhoog gaat. Afhankelijk van een mogelijke bonus of een speciale overeenkomst, je salaris is in begin afhankelijk van 3 dingen: de markt, je prestaties en het bedrijfsresultaat.

Markt:
Op verschillende websites is het mogelijk om te calculeren wat een normaal salaris is voor de job die je uitvoert, ook als je in het buitenland werkt. Een aantal dingen die belangrijk zijn:

  • De sector waarin je werkt
  • Aantal jaren werk ervaring
  • Type organisatie
  • Level van je functie
  • Als je in het buitenland gaat werken, kijk dan ook wat de levensstandaard is in dat land.

Je zult nog wat meer onderzoek moeten doen om uit te vinden wat voor salarissen geboden worden bij recente vacatures.

Prestatie:
Wellicht heb je prestatie bonussen (KPI) of salarisverhoging bij het behalen van bepaalde targets. Je zou moeten uitzoeken hoe je bedrijf het verband legt tussen prestatie en salaris. Met name als je in het buitenland gaat werken, heb je vaak te maken met targets in je werk.

Bedrijfsprestatie:
Probeer bij je manager te achterhalen welke invloed de bedrijfsprestaties hebben op je salaris. Wellicht is er een “freeze” op salarissen.
Ook al heb je de laatste jaren goed gepresteerd, als het bedrijf in zwaar weer zit, moeilijkheden heeft om nieuwe opdrachten binnen te halen, er is minder vraag of de concurrentie neemt toe, dan kan je bedrijf / manager niet veel doen met je salaris. De markt situatie begrijpen helpt je met inzichten over salaris in de markt in zijn algemeen. Maar aan jou om te besluiten of je er iets mee wilt doen.

Hieronder een paar tips als je besluit om een loonsverhoging te vragen:
– Alternatieven:
Salaris is niet altijd zaligmakend. Je kan zelf ook met alternatieven komen. Ben je net moeder / vader geworden en wil je veel bij je kind zijn, dan kan een vorm van belonen zijn dat je iets minder werkt, meer van thuis werkt of met verschillende werktijden. Kan voldoening geven. Welke andere vormen van beloningen zie je graag? Zoek dit uit bij collega’s maar ook bij vrienden / familie die bij andere bedrijven werken.
– Niet alleen salaris:
Val niet alleen over het salaris. Misschien zijn er wel hele andere dingen waardoor je niet gelukkig bent op je werk. Bijvoorbeeld geen leuke collega’s, of een eentonige baan, weinig uitdaging, overwerk, of gewoon klaar voor een nieuwe stap / uitdaging.
Wanneer je weet wat de bron van je ongenoegen is, kan je er aan werken. Eentonig werk? Vraag of je er een project bij kan doen.
– Lange termijn:
Wanneer je je eigen situatie onder de loep neemt, denk altijd aan de lange termijn. Er zijn ook veel mensen die liever minder salaris hebben, maar dat er bijvoorbeeld wel veel geïnvesteerd wordt in hen in ontwikkeling, training en doorgroei.

Besluit:
Weet in ieder geval dat salaris een onderdeel is van het groter geheel. Een fijne werkplek is voor heel veel mensen van even groot belang. Uiteindelijk je werkplek is waar je een groot deel van de dag / week en leven doorbrengt. Dus het is belangrijk dat je in een omgeving zit waar je kan groeien, leuke sfeer is en waar je gewaardeerd wordt door collega’s. Je kan je werkgever niet opdragen welk salaris ze jou moeten betalen, maar je bent wel verantwoordelijk voor je eigen carrière en het begrijpen van je marktwaarde. Wil je na lang wikken en wegen toch iets anders? Dan kan een job in het buitenland de oplossing zijn. Want als je in het buitenland gaat werken krijg je veel meer terug dan alleen een salaris. Check hier onze vacatures in het buitenland.

Meer informatie