Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

19 oktober 2022

Werken in het buitenland: het sollicitatie proces.

Werken in het buitenland begint altijd met een sollicitatie. Vooral starters op de arbeidsmarkt hebben nog veel vragen over het solliciteren. Zeker als je net van school af komt, je hebt nog weinig ervaring met solliciteren, en je wilt gaan werken in het buitenland, dan is het goed opletten. In dit artikel bespreken we een aantal stappen die je tegenkomt tijdens het sollicitatie proces.

CV en Brief:
De eerste stap is altijd het maken van een CV en een brief. Voor werken in het buitenland geldt: schrijf je CV in het Engels, en een brief is vaak alleen nodig bij de hogere functies (met minimale werkervaring vanaf 5 jaar of meer).
In het CV moet natuurlijk staan wat voor persoon iemand is en wat die heeft gedaan qua werk, studie, stage, hobby, talen, IT kennis etc. Heb je al eens stage of een studie in het buitenland gevolgd, zet dit er uitvoerig op. Want als je wilt werken in het buitenland is dat natuurlijk al een groot voordeel.
Je CV mag ook wel een beetje uniek, apart en creatief zijn. Je kan bijvoorbeeld ook een video maken, wellicht de nieuwe trend in de komende jaren.
Bij een motivatie brief let je vooral er op dat deze een persoonlijke tint heeft. Dat je het bedrijf het gevoel geeft dat je er goed voor bent gaan zitten, je onderzoek hebt gedaan en dat je bewust voor dat bedrijf kiest.

Het selectie proces / kennismaking:
Bij Globaljobbing proberen we altijd binnen 48 uur na ontvangst van het CV de kandidaat op te bellen. Dit is meer een algemeen kennismakingsgesprek. Hierin wordt besproken waar de kandidaat naar op zoek is (stad, land, job, bedrijfscultuur, talenkennis, beschikbaarheid) en of wij een match hebben die aansluit bij de verwachtingen en wensen.
Voor kandidaten is het altijd erg frustrerend en demotiverend om lang te moeten wachten op respons. Of nog erger: helemaal geen reactie. Dus binnen Globaljobbing maken we er echt een punt van om iemand binnen 48 uur te contacteren.

Interview proces:
Nadat alle details over het werken in het buitenland zijn besproken, en de kandidaat geeft akkoord, dan wordt hij / zij voorgesteld bij de opdrachtgever in het buitenland. In veel gevallen verloopt de communicatie vanaf dat moment met de opdrachtgever. Zij zullen het proces sturen. Globaljobbing zal blijven meedenken en het proces mee managen.
Normaal gesproken zal je 1,2 of 3 interviews hebben (afhankelijk van de job en het bedrijf). Daarnaast moet je vaak een test maken. Dit kunnen open vragen zijn, maar ook meerkeuze. Vaak gaat het om taalvaardigheden (Nederlands / Engels), analytische en klant vaardigheden.

Loon:
Voordat je wordt voorgesteld, zal de recruiter van Globaljobbing je ook informeren over het salaris. Let wel op: veel salarissen in het buitenland zijn vaak lager dan de salarissen die we in Nederland en België gewend zijn. Voordeel is dat je vaak minder belasting betaald, en dat de levensstandaard in veel gevallen ook lager ligt.
Het salaris is normaal gesproken niet onderhandelbaar. Dus voordat je voorgesteld wordt, weet je wat je kan verwachten. Bij sommige bedrijven met wat zwaardere functies is een kleine onderhandeling wel mogelijk.

Job offer:
Nadat je alle stappen in het proces succesvol hebt doorlopen, ontvang je een job offer.
Dit is een brief met daarin het nieuws dat je aangenomen bent. Vaak staan hier een aantal belangrijke punten in: je NAW gegevens, start datum, wat is de job, locatie, het salaris, mogelijke andere benefits. Nadat het job offer akkoord is, ga je het vliegticket boeken (soms doen bedrijven dat voor je) en begint je avontuur in het buitenland.
Ook ontvang je alvast een kopie van je contract, welke dan weer getekend wordt als je fysiek aanwezig bent bij het bedrijfskantoor in het buitenland.

Denk je dat dit allemaal “peace of cake” is? En zie je het wel zitten om eens 1 jaar of langer te gaan werken in het buitenland? Check hier onze vacatures of stuur je CV vrijblijvend naar info@globaljobbing.com.
En remember: werken in het buitenland begint bij Globaljobbing.

Meer informatie