Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

4 juni 2019

Werken in het buitenland: mix van lokaal en toerist

Als je in het buitenland gaat werken dan ben je beide een beetje: een local en een toerist.
Iedereen die het expat leven heeft ondergaan zal het bevestigen: werken in het buitenland is veel meer dan alleen maar reizen. Veel meer dan alleen toerist zijn. Je leeft een nieuw leven door je in te mengen met de locals.

Het begin:
Als je in het buitenland gaat werken dan zal je je zeker aan het begin veel meer een toerist voelen. Je moet nog veel dingen ontdekken en wegwijs raken in je nieuwe land. Als je net arriveert, weet je nog niet zo veel van het land en daarom ga je ontdekken. Veel dingen zie je voor het eerst. Nieuwe dingen.

Integratie:
Na een tijdje zal het “toeristen gevoel” verdwijnen zodra je meer in contact komt met de lokale mensen. Zij zullen je op weg helpen de eerste periode, de lokale mensen zijn je gids die het land op hun duimpje kennen. Zij kunnen alle informatie makkelijk met je delen. Integreren gaat een stuk sneller en makkelijker. Dus 2 dingen zijn belangrijk: zorg dat je een lokaal netwerk ontwikkelt en maak gebruik van hun kennis (ben niet bang om te vragen, ook al kan communiceren vanwege de taalbarrière wel eens lastig zijn).

Delen:
Later is het leuk om je opgedane kennis te delen met familie of vrienden die je komen bezoeken. Je hebt al onderzoek gedaan naar de stad en hebt veel geleerd van de lokale mensen. Nu kan jij je nieuwe gewoontes delen met vrienden, je wijk laten zien, je favoriete restaurant, de supermarkt en bakker en meer vertellen over de lokale culturen en tradities. Nu ben jij de gids geworden.

Je blijft buitenlander:
Maar helemaal een “local” worden zal er niet helemaal inzitten. Daar gaan vaak 1 of 2 generaties over heen. Ook al ken je de cultuur – de stad, heb je een lokaal netwerk en spreek je de taal, je zal toch altijd als een expat gezien worden. Wat overigens helemaal niet erg is in deze globaliserende wereld.

Werken in het buitenland?
Wil jij ook eens ervaren hoe het voelt om als “local” en als toerist te wonen? Waag de sprong naar het buitenland en begin je grote ontdekkingstocht. Er moet ook gewerkt worden, dus kijk nog eens naar onze vacatures in het buitenland.

Meer informatie