Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

6 november 2019

Werken in het buitenland: interviews op afstand.

Voor veel bedrijven is het soms onmogelijk om alle kandidaten face to face te interviewen. En als je in het buitenland gaat werken is het vrij normaal en dagelijkse kost: interviews op afstand. Telefonische of video interviews zijn sneller en makkelijker, daarnaast geeft het meer flexibiliteit voor zowel de werkgever als de kandidaat. Maar waar moet je nu op letten als je een remote interview doet.

Doelen
Om een telefonisch interview effectief te laten verlopen is het makkelijk om vooruit te plannen. Wat wil je weten van elkaar? Heb je een lijst met vragen samengesteld? En heeft de kandidaat zich verdiept in de functie en het bedrijf? Het beste is dat het gesprek niet langer dan 30 minuten duurt, dus een lijst met vragen helpt je in geval van tijdnood. Een gedegen voorbereiding, zeker bij deze manier van solliciteren is erg belangrijk om het gesprek vloeiend te laten verlopen.

Wie belt wie
Communiceer duidelijk het tijdstip van het gesprek en naam van de gesprekspartner. Er is niks ergers dan dat beide aan het wachten zijn dat de ander eerst belt, het gesprek begint dan al met een licht negatieve toon. Normaal gesproken is het beste als de werkgever het contact maakt.

Omgeving
Waar je het telefonische interview doet is ook belangrijk. Zowel bedrijf als kandidaat zullen een rustige ruimte nodig hebben om op een professionele manier te kunnen communiceren. Zorg dus dat je in een rustige ruimte zit zodat je niet gestoord kan worden en het gesprek geordend verloopt. Voor een video call, zorg er voor dat je een neutrale achtergrond hebt zodat je de ander niet afleid.

Nieuw
Voor veel kandidaten is deze manier van solliciteren nieuw. Zeker als je in het buitenland wilt werken kan dit een beetje koud op je dak vallen. Bereid je daarom goed voor. Ook in het Engels, want soms is een gedeelte van het interview in het Engels. Test van te voren je camera en geluid door een proef call te doen met een bekende.

Telefonische – skype interviews komen steeds vaker voor. Vanwege de snelheid en flexibiliteit, maar ook als je in het buitenland gaat werken vanwege de afstand. Als je in Lissabon wilt solliciteren, is het een beetje jammer als je helemaal naar Portugal zou moeten reizen voor een gesprek van 1 uur. Tenzij je aan vakantie toe bent en je verblijf uitbreid met een paar dagen!

Ben jij nieuwsgierig naar werken in het buitenland? En wil je meer horen over het proces en interviews? Kijk even naar onze vacatures of stuur je cv naar jeroen@globaljobbing.com.

Meer informatie