Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

13 november 2019

Werken in het buitenland: Salaris onderhandelen

Leuk als je in het buitenland gaat werken. Een nieuwe en enerverende periode in je leven als je deze stap waagt. Ook spannend met je salaris. Wat kan je verwachten als je in het buitenland gaat werken? De salarissen zijn anders dan in Nederland of België. Even snel een overzicht van de landen met beste salarissen in Europa:

1. Luxemburg
2. Ierland
3. Nederland
4. België
5. Frankrijk
6. Duitsland
7. Engeland / UK
8. Spanje
9. Slovenië
10. Malta
11. Griekenland
12. Portugal

Je ziet het al, de basissalarissen in Nederland en België liggen behoorlijk hoog in vergelijking met de rest van Europa. Dus als je in het buitenland gaat werken, zou het goed kunnen zijn dat je een lager salaris krijgt. Maar daar staat tegenover dat het leven er ook goedkoper is. Dus onder de streep maakt het niet altijd heel veel uit.
Daar komt bij dat de meeste salarissen bij opdrachtgevers in het buitenland vast staan, niet onderhandelbaar zijn. Het zijn vaak grote bedrijven, met mensen die in hetzelfde team werken, voor dezelfde taal, zelfde klant, en daarom geen onderscheid willen maken tussen personeel onderling om scheve gezichten te voorkomen. Maar het werken in het buitenland stopt misschien wel eens, je gaat weer naar huis en je vindt een baan. Dan zal je wellicht voor de eerste keer gaan onderhandelen over je salaris en helpen onderstaande tips.

Onderzoek:
Ga online uitzoeken wat salaris trends zijn. Bekijk reviews wat bedrijven betalen. Hoe is de lokale markt? Is er veel concurrentie, dan zijn de salarissen vaak iets hoger. Maar ook hoe specifiek is de functie, is er een tekort? En jijzelf, ben je over of onder gekwalificeerd voor deze functie?

Zelfvertrouwen:
Heb er vertrouwen in, maar wordt niet arrogant. Te allen tijde (email, telefoon, persoonlijk). Zeker mensen die in het buitenland werken, die hebben misschien een extraatje op hun CV. Maar dit wil niet zeggen dat je zomaar alles kan roepen. Wordt dus niet overmoedig.

Opties:
Heb je verschillende opties? Dan zeg dit subtiel tegen de recruiter. Bedank hem / haar en zeg dat je veel hebt om over na te denken. Een werkgever wil misschien meer tegemoet komen als die voelt dat er andere kapers op de kust zijn. Maar aan de andere kant, wacht niet te lang met antwoorden.

Vrienden:
Mocht je na je research toch nog met vragen zitten. Of twijfels hebben. Dan is het natuurlijk een goed idee om vrienden / familie raad te plegen. Mensen zijn tegenwoordig veel opener over het loonstrookje en de bijbehorende benefits.

Creatief:
Het draait niet altijd en alleen om het geldbedrag dat je maandelijks op je rekening krijgt gestort. Zeker als je in het buitenland gaat werken, krijg je er een heleboel andere dingen voor terug. Niet in centen uit te drukken. Dus dat is al mooi meegenomen. Daarnaast kan je ook onderhandelen over je benefits: auto / telefoon / laptop van de zaak, bonus, maaltijdbonnen, pensioen, etc. Ben dus creatief.

Heb je plannen om van baan te veranderen? Wellicht wel in het buitenland werken? Kijk dan even naar onze vacatures en wie weet zit jij binnenkort in een ander land met een leuke baan. Je CV kan je ook mailen naar jeroen@globaljobbing.com

Meer informatie