Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

5 augustus 2019

Werken in het buitenland: je eerste week

Je gaat de wijde wereld intrekken. Het avontuur dat werken in het buitenland heet kan beginnen. Je hebt hier lang naar uitgekomen, maar nu gaat het eindelijk beginnen. Je bent wat gespannen, hebt 3 wekkers gezet, en je kleren de avond ervoor al klaar gelegd. Boterhammetjes klaar. Maar zelfs na alle voorbereidingen blijf je het vlinder gevoel hebben. Niet erg, want die zullen je juist motiveren en stimuleren om het goed te doen. Maar hoe kom je de eerste week goed door? Hier een aantal tips.

• Huiswerk doen:
Voor een interview doe je al onderzoek naar het bedrijf. Maar doe daarnaast ook onderzoek naar je nieuwe collega’s en de bedrijfssector. Wat zijn de laatste ontwikkelingen en trends.

• Routine:
De eerste dag is als altijd de moeilijkste. Ook als je in het buitenland gaat werken. Leef naar het moment toe. Zet je zelf op scherp. Door bijvoorbeeld naar je favoriete muziek te luisteren. Of door yoga te doen. Ga rennen of loop door de natuur. Maar zorg er voor dat je het gespannen gevoel omzet naar vertrouwen.

• Laat je zien:
De eerste week is zeer zeker nog om fouten te maken, en van gemaakte fouten te leren. Dus durf je mening te geven, zeg wat je ervan vindt, deel je kennis. In deze fase is het nog helemaal niet erg om fouten te maken. Soms moet dat zelfs.

• Aantekeningen:
Er komt veel informatie naar je toe. Maak dus aantekeningen. Het helpt je om ergens op terug te vallen, maar dingen opschrijven helpt beter te onthouden. Werken in het buitenland brengt vaak veel product training met zich mee, je kan nooit alles onthouden. Dus neem je boekje mee.

• Betrokken:
Ben vanaf dag 1 betrokken met het bedrijf en je collega’s. Ook al is er de 3e avond een bowling avond, ga er naar toe, want je leert nieuwe mensen kennen en de bedrijfscultuur. Met name het sociale aspect is erg belangrijk als je in het buitenland gaat werken. Ook naast je werk.

• Ben positief:
Ben vriendelijk en lach. Dat trekt mensen aan omdat die zich aangetrokken voelen tot positieve mensen.

Werken in het buitenland is meer dan werken. Je doet constant nieuwe dingen, alles is een nieuwe ervaring en je leert er veel van. Maar je moet wel aanpakken en vooruit willen. Heb vertrouwen in jezelf en je omgeving en maak er een mooi avontuur van. De eerste week is de lastigste, maar daarna wordt het alleen maar makkelijker, zowel op het werk als in privé. Voor vacatures in het buitenland, check hier wat de mogelijkheden zijn.

Meer informatie