Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

6 september 2017

Wat trek je aan voor een sollicitatiegesprek?

Een eerste indruk maak je geen tweede keer. Behalve op tijd komen, een goede handdruk, en perfecte voorbereiding, is de kleding die je draagt ook zeker van belang. Onbewust vertelt het veel over de persoon in kwestie. Ook dit is belangrijk om mee te nemen in je voorbereiding op een gesprek. Voor mannen gelden uiteraard andere regels dan voor vrouwen. Ook kan het per land nog wat verschillen hoe een kledingstijl geïnterpreteerd wordt, en zelfs per branche kan het anders liggen. Dit maakt het er niet makkelijker op. Echter hierbij een aantal tips die algemeen gesproken wel gelden en als houvast kunnen dienen.

Mannen

Het moge duidelijk zijn dat een korte broek en sandalen not done is. Voor een serieuze management functie kun je beter in een maatpak verschijnen dan in een confectiepak. Er worden je dan eigenschappen toegedicht als succesvol, geloofwaardig en flexibel. Eigenschappen die je graag wilt uitstralen tijdens de salarisonderhandeling. Zorg er ook voor dat je een fris en schoon overhemd draagt.

Vrouwen

Voor vrouwen zijn topjes zonder bandjes echt not done. Sowieso is het verstandig je niet te bloot te kleden wil je serieus genomen worden. Houd je make-up naturel en draag geen te opzichtige sieraden. Het komt er eigenlijk op neer dat overdaad schaadt. Zorg ervoor dat je gesprekspartner niet afgeleid raakt en de focus houdt op jou en je inhoud. Verzorgde nette kleding draagt hieraan bij. Je kunt denken aan een rok op knielengte met mooie blouse of top. Een nette donkere broek met colbertje, met een hakje eronder om het vrouwelijk te maken.

Mannen en vrouwen

Schoon en verzorgd haar, verzorgde nagels zonder afgekloven randjes, gepoetste tanden, geen tatoeages of piercings in het zicht. En let op met het parfumgebruik, laat deze zeker niet te aanwezig zijn. Een ander (oneerlijk) gegeven die je niet echt in de hand hebt: mensen die er aantrekkelijk uitzien verdienen gemiddeld tussen de 3 – 4 procent meer dan hun iets minder aantrekkelijke lotgenoten. Het beeld van aantrekkelijk zijn, kun je echter wel beïnvloeden door je gewoon goed te kleden. En daarna, gewoon gaan voor die leuke job! Maar gebruik bovenal je gezonde verstand. Wat is het type bedrijf waarvoor je solliciteert? Voor een salesfunctie kom je niet in je T-shirt aanzetten, en voor een functie als hovenier hoef je geen driedelig pak aan. Bereid je kledingkeuze goed voor alvorens je op gesprek gaat, en dan is succes gegarandeerd!

Internationale vacatures:

Als je in het buitenland gaat werken dan zijn veel interviews via Skype of telefonisch. De recruiter van het bedrijf komt niet speciaal voor je interview naar Nederland / België, en jij hoeft ook niet naar hun kantoor voor slechts 1 gesprek van 1 uur. Telefonisch interview / Skype interview is net iets anders dan face to face want je hebt dus geen body language. Je ziet elkaar niet. Bij wijze van spreken kan je het gesprek in je pyjama doen. Het gaat dan puur hoe je het doet met je stem. Vriendelijk, vrolijk, goed luisteren, elkaar uit laten praten, een lach. Ook belangrijk dat de verbinding goed is. Hou je hier rekening mee, dan gaat het al een stuk makkelijker en soepeler. Globaljobbing heeft jarenlange ervaring met deze interviews. Dus wij kunnen je goed bijpraten hierover en onze ervaringen uitwisselen. Ben je op zoek naar een vacature in het buitenland, kijk eens op onze vacatures. We helpen je graag verder tijdens het hele proces.

Meer informatie