Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

28 augustus 2017

Werktijden in Spanje anders dan in Nederland en België

In Nederland en België staat niemand ervan te kijken als je parttime werkt. Vooral jonge ouders proberen op deze manier het werk- en gezinsleven met elkaar te combineren. In Nederland is iets meer dan 50% van de werkenden in een parttime functie. Hoe anders is dit in Duitsland (18%) en het Verenigd Koninkrijk (27%).

Spaanse werktijden

In Spanje bestaat de term ‘parttime werken’ niet echt. De parttime jobs die er wel zijn, bestaan uit 6 uur per dag 5 dagen per week. Een gemiddelde werkdag begint om 9 uur in de ochtend en eindigt om 19 uur ’s avonds. De Spanjaarden hebben dan wel een pauze van 2 tot 3 uur, die gebruikt wordt om te lunchen en een dutje te doen (vooral gebruikelijk in de warmere delen van Spanje). Voor de opvang van kinderen worden vaak kinderdagverblijven en opa’s en oma’s fulltime ingeschakeld. Dus zelfs ten opzichte van de Nederlandse en Vlaamse fulltime banen, zijn de werkdagen van de Spanjaard langer. De vraag is tot in hoeverre dit zo zal blijven. Steeds meer Spanjaarden zien zelf in dat de werkdag niet efficiënter hoeft te zijn als er meer uren in zitten, als een deel van deze uren aan pauze benut worden. Zeker omdat dit ook ten koste gaat van tijd met het gezin. Voordat de ouders goed en wel met de kinderen aan het avondeten zitten, is het al snel 20 uur. Kinderen gaan dan ook later naar bed ten opzichte van Nederlandse en Vlaamse kinderen.

Internationale bedrijven

Bij (grote) internationale organisaties in Spanje, zoals callcenters, worden echter de Noord-Europese werktijden toegepast. In deze organisaties zijn de werknemers vaak afkomstig uit andere landen en zijn de gebruiken en regels anders dan bij de van oorsprong Spaanse organisaties. In deze internationale bedrijven kunnen de Spanjaarden meekijken en ervaren hoe het is om met meer Noord-Europese werktijden om te gaan. Zo kunnen we van elkaar leren.
Ben jij een Nederlander of een Belg en wil je cultuur opsnuiven in Spanje en leren omgaan met andere normen / waarden? Kijk dan eens naar onze vacatures in Barcelona! Succes en geniet!

Meer informatie