Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

28 augustus 2020

Hoe ga je om met een slechte beoordeling

Als je in het buitenland gaat werken dan zal het misschien niet altijd van een leien dakje gaan. Soms loop je tegen teleurstellingen aan of heb je een probleem waar je mee moet dealen. Dat kan privé zijn maar ook werk gerelateerd. Als je het hebt opgelost, dan kan je weer verder. En beschouw je het als een leermoment. Want werken in het buitenland is zeer goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Als we kijken naar de werksituatie, is het ontvangen van een negatieve beoordeling 1 van de vervelendste dingen die je kan gebeuren. Zoiets is nooit makkelijk. En het kan zelfs voelen als een persoonlijke aanval op jou als persoon. Hoe kan je hier mee omgaan? Hieronder een aantal cruciale stappen waarbij een negatieve beoordeling omgedraaid kan worden naar een constructief leermoment.

Reageer niet direct

Het is van belang dat je niet meteen reageert en in de verdediging gaat. Of dat je negatief reageert. Neem een diepe ademhaling en gun jezelf de tijd om er over na te denken. Je moet even de pijn van het mislukken voelen zodat je daarna op een constructieve wijze kan omgaan met de feedback. Als het in de emotie gaat zitten, dan zal je zeer waarschijnlijk er alles aan doen om het de volgende keer te voorkomen. Dus neem de tijd.

Vraag om opheldering

Nadat je er over nagedacht hebt, is misschien toch niet alles helemaal duidelijk. Vraag je manager om opheldering of een toelichting. Als je in het buitenland gaat werken dan zal je regelmatig overleg hebben met je teamleider. Die zal je concreet kunnen uitleggen wat mis ging, en hoe ze het eventueel graag anders had gezien. Waardevolle informatie om van te leren en het in de toekomst beter te doen.

Maak doelen

Je hebt nagedacht, de feedback geanalyseerd en je weet waar je pijnpunten liggen. In de volgende stap ga je een stappenplan maken met doelen. Wellicht dat je manager al een aantal punten / doelen heeft geformuleerd. Maak aantekeningen van je wekelijkse / maandelijkse vorderingen. Dit werkt niet alleen erg motiverend, maar het toont aan dat je de feedback van je manager serieus hebt genomen.

Cursus / training

Als je in het buitenland gaat werken kom je vaak bij grote bedrijven terecht die veel e-learning mogelijkheden aanbieden. Waarbij je dus bepaalde vaardigheden kan leren. Omgaan met klanten, leiderschapsvaardigheden of communicatie vaardigheden. Daarnaast kan je ook extern een cursus gaan volgen. Of je gaat wat sparren met een collega. Genoeg mogelijkheden om te leren, zeker als je in het buitenland gaat werken. Pak een cursus aan om op persoonlijk vlak te groeien.

Evalueer

Na een aantal maanden zal je een nieuwe evaluatie hebben met je manager. Hierin kan je laten zien dat je de feedback serieus hebt genomen, wat je actie punten zijn en wat daar uit is gekomen. En natuurlijk een moment om te vragen wat de manager zelf aan ontwikkeling heeft gezien.

Om van een negatieve beoordeling iets positiefs te maken moet je volhardend zijn, geduld hebben en beschikken over aanpassingsvermogen. Toevallig zijn alle 3 de vaardigheden erg belangrijk om te hebben als je in het buitenland gaat werken. Wil jij je ontwikkelen en heb jij ook interesse om in het buitenland te werken? Check dan hier onze vacatures in het buitenland. Je mag natuurlijk ook vrijblijvend je CV mailen en dan vertellen wij je graag meer over de vacatures.

Meer informatie