26 februari 2013

Steve werkt als Helpdesk medewerker (IT) in Johannesburg

Vorig jaar was ik op zoek naar nieuw werk in België, maar dat bleek niet zo evident. Nadat ik mijn CV op verschillende websites online gepost had, kreeg ik opeens een telefoontje van Globaljobbing. Er werd mij gevraagd of ik geïnteresseerd was in een job in Zuid Afrika. Natuurlijk zag ik deze uitdaging helemaal zitten. Eerst waren er wat twijfels want er komt natuurlijk zeer veel bij kijken (huur van je huis opzeggen, afscheid nemen van familie en vrienden, hond achterlaten, werk vergunning regelen). Nu stelde ik mezelf voor de keuze, ofwel kan ik niet gaan en mij de rest van mijn leven afvragen hoe het zou geweest zijn moest ik wel gegaan zijn, ofwel ga ik gewoon en maak ik er het beste van.

Ik heb gekozen om te gaan, en gelukkig, want ik heb me het nog geen seconde beklaagd! Eerst werd ik zeer goed ontvangen en geholpen door Globaljobbing, van het sollicitatie interview tot het opstellen van een Engelse CV. Daarna werd ik heel goed door de procedure geholpen door zowel het bedrijf in Johannesburg als ook door Gobaljobbing: voor het verkrijgen van mijn werkvergunning, vinden van een woonplaats, openen van een bankrekening, verkrijgen van een sim kaart, ophalen aan de luchthaven, tot integratie in Zuid Afrika.Alle afspraken werden nageleefd, alle communicatie was vlot en alles verliep vlekkeloos. Alles was geregeld, en ik was klaar voor de grote sprong. Ik was zeer onzeker en zenuwachtig tijdens mijn vlucht, hoe zal het werk zijn, zullen de collega’s meevallen, zal ik het land wel leuk vinden, hoe zit het met de veiligheid? Zoveel vragen, en alle antwoorden liggen daar op mij te wachten. Na mijn landing in Johannesburg werd ik opgehaald (zoals afgesproken) door een van de medewerkers. Ik werd zeer goed ontvangen en meteen op mijn gemak gesteld. Werd naar mijn guesthouse gevoerd, geholpen om mijn sim kaart te registreren, en de volgende dag naar het werk gevoerd.

Mijn eerste dag op het werk was ik opnieuw zeer zenuwachtig, maar dit ging rap weg door de leuke jonge sfeer die er hangt en de toffe collega’s. Collega’s van over de hele wereld, Duitsland, Nederland, Venezuela, Italië, België, Kongo, Kameroen, Zuid Afrika, kortom heel divers. Allemaal collega’s met dezelfde job, en die ook ver weg zijn van huis, op avontuur. Onmiddellijk werd ik aanvaard en voorgesteld om in het weekend me even de weg te wijzen in de stad. Johannesburg… Wat een grote stad voor zo een kleine Belg!

Mijn eerste maand hier was december dus ik verwachte dat deze een zware maand ging worden door de feestdagen zonder familie en vrienden. Niets was minder waar, alle collega’s waren weg van familie en vrienden dus deze feestdagen werden gewoon samen gevierd. Lekker BBQ bij het zwembad met een frisse pint en een kerstmust bij 30 graden. Het voelt onnatuurlijk aan kerstmis in de zomer, maar was zeker leuk! Het werk op zich viel ook reuze mee, niet te zwaar, maar ook niet te saai en de doorgroeimogelijkheden zijn enorm in zo een groot bedrijf.  Na 6 maanden werken kreeg mijn bedrijf er een nieuwe klant bij. Ik kreeg meteen een sollicitatie gesprek voor een positie binnen deze account en werd aanvaard. Ik was bij de 3 gelukkigen die voor 2 weken naar Nederland mocht voor kennisoverdracht voor dit werk. Na 6 maanden kon ik dus nog eens mijn familie zien! Ik ging van call centre agent naar Security administration focal point en 4 maanden later werd ik gepromoveerd naar Assistant Teamleader, nu werk ik hard voor een Team leader positie.

Nu even genoeg over het werk, even wat over het land en de stad Johannesburg. We beginnen met “The big bad city of Jo’burg, where young people have fun, and urban legends get mugged” Ik stond eerst wat sceptisch tegenover Johannesburg na alle horrorverhalen die ik gehoord had in België. Ik had een documentaire gezien van de BBC over Johannesburg, waar de stad geportretteerd werd als een plaats waar moord en verkrachting er schering en inslag waren. Niets is minder waar, ik woon er nu bijna 1,5 jaar, ga en sta waar ik wil, kom waar ik wil, en heb mij persoonlijk nog nooit onveilig gevoeld. Sterker nog hier kan je gewoon op straat een gesprek aanknopen met een random persoon zonder dat je ervoor raar bekeken wordt (zoals in België :-p). Zuid Afrikanen zijn zeer warme, gastvriendelijke mensen. Natuurlijk is er hier meer criminaliteit dan wat we gewoon zijn, er is ook veel meer armoede. Maar de verhalen die de ronde gaan zijn in mijn opzicht sterk overdreven. Zolang je je verstand gebruikt, en niet komt in buurten waar je niets te zoeken hebt, heb je niets te vrezen. (maar bij mijn weten is dat in België ook zo…)

Toeristisch valt er weinig tot niets te zien in Johannesburg. Op vlak van entertainment is er altijd wel iets te doen. Hele grote, mooie cinema’s, veel concerten (Faithless, U2 en nu zelfs Armin van Buuren ? ). Zeker het uitgaansleven is er heel tof in de stad. Die Afrikanen kunnen feesten, heb ik zeker gemerkt tijdens het WK! Tijdens het WK heb ik hier Duitsland – Ghana gezien in het Soccer City stadion in Johannesburg. Daarna Duitsland- Servië in Port Elizabeth (ja ik was Duitsland supporter :-p). De trip naar Port Elizabeth heeft echt mijn ogen opengedaan t.o.v. Zuid Afrika. Je rijdt bijna het hele land door onderweg van Port Elizabeth naar Johannesburg. 1300 Kilometer hebben we gereden in 1 nacht! In the middle of nowhere gestopt om de sterren te bekijken, niemand van ons had ooit zoveel sterren gezien, je komt het hele melkwegstelsel zien.

Het leuke aan wonen en werken hier is dat je zeer mooie reizen kan maken voor niet veel geld. Mozambique, Zambia (Victoria Falls), Namibië, Kaapstad, Durban, noem maar op! Ondertussen ben ik bijna 1,5 jaar hier, woon in een leuk huis in een leuke buurt, leuke vriendin leren kennen en net nieuwe auto gekocht. Nog geen seconde beklaagd dat ik naar hier gekomen ben!

Meer informatie