Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

26 augustus 2021

Confronteer je baas

Werken in het buitenland is voor veel mensen een droom. Je wordt door een internationaal bedrijf aangenomen vanwege je ervaring, vanwege je drive, je vermogen om goede ideeën te brengen en om een meerwaarde te zijn voor het bedrijf waar je voor gaat werken. Je supervisor hoort graag nieuwe ideeën en initiatieven om het team te verbeteren. Want werken in het buitenland is ook echt sociaal bezig zijn en teamwork. Maar wat gebeurt er als je het niet eens bent met je baas? Hoe ga je dat uitleggen? Ben ik zelfs wel in positie om iets te zeggen?

Je hebt een meningsverschil, je zit niet op 1 lijn met je manager of je merkt dat het niet de goede kant op gaat met het team. Maar wanneer en hoe ga je dit communiceren met je baas? Bovendien, als je gaat werken in het buitenland, voel jij je misschien extra kwetsbaar omdat je ver van huis bent en ook afhankelijk bent van je werk en sociale leven, je wilt geen problemen veroorzaken.
Net als in een relatie, het moet van 2 kanten komen. Communiceren is de sleutel. Maar wanneer en hoe is natuurlijk een belangrijk element. Hieronder een paar tips die je zouden kunnen helpen:

  • Bereid jezelf voor. Bespreek het met 1 of 2 andere collega’s en vraag naar hun objectieve mening.
  • Het moet geen confrontatie worden. Zoek een plek waar je manager zich op zijn plek voelt. Een meer informele / serieuze omgeving, of juist een relaxte plek?
  • Heb het niet over “zij” of “hun”, maar betrek je eigen “ik” in het verhaal. Je hoeft natuurlijk niet vaag te gaan doen, maar probeer het wel een zachte landing te geven door meer in de “ik vorm” te praten. Voorbeeld: Ik snap waarom we dit in het verleden hebben gedaan, maar ik denk dat het de moeite waar is om naar een andere benadering te kijken.
  • Waar en wanneer: dat maakt het of dat breekt het. Kom niet met je slechte nieuws in de WC of de kantine, of in een ruimte met heel veel mensen. Maar beter is het om een kleine meeting aan te vragen, even rustig te zitten en tijd maken voor het gesprek. Ook dat is voorbereiding.
  • Ben zelfverzekerd maar ook een beetje nederig. De manier hoe je het overbrengt is natuurlijk erg belangrijk. Een gepaste stem, rustig en kort en bondig.

Of je gaat werken in het buitenland of je werkt in Nederland / België, het is altijd belangrijk om vanaf dag 1 een relatie op te bouwen met je manager en je collega’s. Want vaak gaat het om teamwork, en dan is een goede sfeer, van elkaar op aan kunnen, respect hebben en elkaar motiveren / helpen erg belangrijk.

Wil jij graag werken in het buitenland? In internationale teams werken? Verschillende werkculturen ontmoeten? En zo nu en dan een meeting hebben waarbij jij op tactische manier je ideeën en visie kan delen? Check dan hier onze vacatures of stuur je CV naar info@globaljobbing.com. Wij helpen je graag verder aan een buitenlandse baan. Want werken in het buitenland begint al 15 jaar bij Globaljobbing.

Meer informatie