Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

15 juli 2019

Werken in het buitenland: je eerste werkdag.

Je gaat in het buitenland werken en na het solliciteren en alle voorbereidingen is het eindelijk zo ver: je eerste werkdag. Vandaag ga je kennismaken met het bedrijf, HR team, nieuwe collega’s. En niet zomaar collega’s, je ontmoet mensen uit heel Europa en komt terecht in een multi-culturele setting. Veelal jeugdige mensen die hetzelfde doen als jij, voor onbepaalde tijd gaan werken in het buitenland.

Wat kom je tegen:
Meeste grote bedrijven zijn multinationals die regelmatig op zoek zijn naar kandidaten uit heel Europa. Dit omdat zij mensen zoeken die talen spreken. Vaak plannen deze bedrijven 1 keer in de zoveel tijd een trainingsdatum. Dan beginnen een aantal mensen tegelijk, dit zijn dus mensen uit verschillende landen en verschillende culturen. Maar daarom ben je ook gaan werken in het buitenland, om dat te mogen ervaren.
Dus het bedrijf stelt groepjes samen, zodat je gezamenlijk “relocation” training krijgt. Er wordt verteld hoe je een woning kan zoeken, bankrekening openen. En als je in het buitenland gaat werken moet je bijvoorbeeld ook verzekerd zijn. Daarnaast ga je samen met dit internationale groepje training krijgen voor je nieuwe functie. Dit is vaak in het Engels, wel zo makkelijk. Je leert meer over het bedrijf, functie, producten, databases, systemen, communiceren etc.

Dus daar ben je dan, de eerste dag op je werk. Gespannen, maar ook vol verwachting en motivatie om dit buitenland avontuur aan te gaan. Maar hoe maak je nu een eerste goede indruk op deze belangrijke dag? Een eerste indruk kan je maar 1 keer maken. Hier een paar tips:

• Zorg dat je op tijd bent.
Of het liefst 10 minuten van te voren zodat je niet op het laatste moment hoeft te haasten of te stressen. Pak een bakje koffie en relax een beetje.
• Gepaste kleding:
Als je in het buitenland gaat werken heb je te maken met een nieuwe bedrijfscultuur en ook een andere kledingwijze. Zoek uit wat de dresscode is. Dragen mensen een spijkerbroek, of een pak, of is het meer business casual? Is er een casual vrijdag? Vraag aan het HR team wat gepaste kleding is.
• Ben bescheiden:
Het is de eerste werkdag en je gaat nog veel leren. Je hebt nog niks gepresteerd en moet het nog allemaal laten zien. Zet je successen uit het verleden aan de kant en begin met een nieuwe lei. Dus ben bescheiden, want dat brengt je zeker in het begin het meest.
• Pro actief:
Met name tijdens de training is het belangrijk om energie uit te stralen en pro actief te zijn. Als je iets niet weet, vraag.
• Zeg ja:
Een nieuwe baan geeft nieuwe mogelijkheden. Zeg vaak “ja” in het begin.
Dit kan voor een project zijn, maar ook voor een borrel, een netwerk event of een lunch.
• Dankbaar:
Als je in het buitenland gaat werken krijg je hulp en begeleiding. Dit krijg je met name van je nieuwe collega’s en het HR team. Ben dankbaar voor hun inzet en hulp.
• Ben niet te gespannen:
Of het je eerste bedrijf is of je hebt al 40 jaar ervaring, iedereen is gespannen voor een eerste dag. Niemand is een uitzondering. Dus je bent gewoon. Haal adem en maak het niet te groot. Probeer ook te genieten.

Werken in buitenland betekent continue nieuwe uitdagingen. Je werk, je eerste werkdag en je nieuwe collega’s is er 1 van. Ben voorbereid, uitgerust en neem bovenstaande tips mee. Dan begint je buitenland avontuur voortreffelijk.
Interesse in onze persoonlijke manier van werken en vacatures in het buitenland? Neem contact met ons op en we bespreken graag de mogelijkheden en onze ervaringen.

Meer informatie