Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

21 maart 2022

Werken in het buitenland: cultuurverschillen.

Iedereen die internationaal georiënteerd is, heeft op een gegeven moment wel eens te maken gehad met cultuur verschillen. Zeker als je gaat werken in het buitenland. Deze verschillen leiden vaak tot amusante misverstanden, maar kunnen ook een serieuze impact hebben op je carrière. In dit blog leer je om culturele conflicten te voorkomen en om een goede indruk na te laten.

Verschillen in communicatie:
Als je veel gereisd hebt voor je werk, dan weet je dat er grote verschillen kunnen zijn in de communicatie tussen mensen uit verschillende landen. In sommige culturen wordt hard gesproken, zijn de mensen direct en proberen mensen elkaar te onderbreken. In andere culturen wordt zachter gesproken, zijn mensen indirect en wordt geduldig gewacht tot iemand is uitgesproken. Probeer je daarom in te leven en aan te passen aan de gewoontes van je business partner. Ook hiërarchie kan van invloed zijn in de communicatie. Dus onderschat je omgeving niet. Weet wie je tegenover je hebt, wie kennis heeft van zaken, en wie uiteindelijk de beslissingen maakt.

Omgaan met de tijd:
In de ene cultuur zijn de mensen heel punctueel en strikt. Afspraak is afspraak. En een andere cultuur is weer wat flexibeler met een tijdsafspraak. Maak een juiste inschatting van hoe mensen met hun tijd om gaan. Wil jij je deal verpesten door te laat te komen of is het volkomen geaccepteerd om bijvoorbeeld vanwege een familie aangelegenheid te laat te komen?
Duitsers zijn over het algemeen erg punctueel. Daar tegenover in Afrika en Zuid Amerikaanse landen wordt een afspraak beschouwd als een tijdsindicatie die wat breder gezien mag worden.

En verder:
Er zijn natuurlijk ook een aantal punten die voor iedereen wel een beetje helzelfde zijn. Bijvoorbeeld gepast gekleed gaan, jezelf goed verzorgen of jezelf goed voorbereiden voor een meeting. Je business partner zal het altijd waarderen als iemand zijn best doet om indruk te maken.

Wil jij ook internationale ervaring opdoen en nieuwe culturen leren kennen? Wat kan je dan beter doen dan gaan werken in het buitenland! Je zult veel opsteken van mensen met een andere achtergrond, cultluur, gewoontes en taal. Werken in het buitenland is niet alleen een toffe ervaring, maar het is ook echt een leerzame tijd. Check hier onze vacatures voor in het buitenland of stuur je CV vrijblijvend naar info@globaljobbing.com. Wij helpen je graag verder aan een leuke baan. Want werken in het buitenland begint bij Globaljobbing.

Meer informatie