Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

20 juli 2022

Tips voor als je gaat werken in het buitenland

Een jaar of langer gaan werken in het buitenland is voor veel mensen een flinke stap. Voor een mooi en leerzaam avontuur in het buitenland laat je toch je familie / vrienden / vertrouwde omgeving en vastigheden achter. Dit alles om een heel nieuw leven op te bouwen in een ander land met andere mensen en culturen. Als je gaat werken in het buitenland, moet je jezelf altijd een paar maanden de tijd gunnen om te kunnen aanpassen. Doe dit zeker. Want het werken in het buitenland is met een goede voorbereiding en een reële verwachtingen een waanzinnig avontuur en een prachtige ervaring. De eerste stappen in het buitenland zijn daarbij cruciaal. Dat je een goede landing maakt en een gedegen start. Hieronder een aantal tips die je kunnen helpen om de eerste maanden in het buitenland soepel door te komen.

Ben reëel met je verwachtingen:
Laat je niet gek maken door te mooie verhalen en irreële verwachtingen. Want net als in Nederland of België, als je gaat werken in het buienland kan het ook wel eens tegen zitten. Je zult wel eens met een probleem opgezadeld worden waar je van te voren niet aan gedacht had. Daar dien je dan flexibel mee om te gaan. Belangrijk is om ook zelf onderzoek te doen, en nog belangrijker om een reëel verwachtingspatroon te creëren. Dan kan het in de praktijk alleen maar meevallen.

Home sweet home:
Veel mensen die in het buitenland gaan werken doen aan “house sharing”: huis delen. Je hebt je eigen slaapkamer, maar een woonkamer of een keuken wordt gedeeld met andere mensen. Maak je eigen kamer lekker je eigen dingetje. Zet de meubels neer zoals jij het wilt en maak het af met een aantal accessoires.

Reizen:
Natuurlijk ga jij ook het land verkennen als je vrij bent. Op ontdekkingstocht. Het land ontdekken. Maak leuke tripjes. Een nieuwe omgeving en andere mensen is ideaal om nieuwe energie op te doen.

Routine:
Zeker de eerste tijd in het buitenland zijn een stukje routine en regelmaat belangrijk. Zekerheden helpen je om makkelijker te landen in je nieuwe land. Je hebt meer structuur en je past je dan ook makkelijker aan.

Gun jezelf de tijd:
Heb geduld als je naar het buitenland gaat. Er kunnen ook dingen tegenzitten. Bijvoorbeeld met het papierwerk. Of de training is pittig of het duurt langer dan verwacht met het vinden van een woning. Veel dingen zijn een kwestie van tijd. Meestal na 1-2 maanden is iemand wel redelijk gesetteld in het buitenland.

Contact:
Ook al ontmoet je vaak heel veel nieuwe mensen in het buitenland, blijf contact onderhouden met je familie en vrienden in je thuisland. Dat kan natuurlijk via whatsapp / facetime / Messenger etc. Je hebt dan minder het gevoel dat je alleen bent en je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij het thuisfront.

Beloon jezelf:
Werken is prima. Een enerverende tijd opdoen in het buitenland ook. Maar je moet af en toe ook eens aan jezelf denken. Dus beloon jezelf: ga eens naar de sauna, maak een wandeling, koop een lekker cappuccino met een taartje. Het zal je goed doen.

Nieuwe vrienden:
Op je werk zal je heel veel nieuwe mensen ontmoeten. Spreek hiermee naast je werk of in de weekenden mee af. Je zit allemaal in het zelfde schuitje: je bent alleen naar het buitenland gegaan om een nieuw leven op te bouwen. Dus dan is het fijn dat je mensen om je heen hebt die hetzelfde doen, je goed begrijpen en aanvoelen.

Wat voor jou ook de reden is om in het buitenland te gaan werken, bovenstaande tips zullen je zeker helpen bij de eerste stappen in het buitenland. Zoals in Nederland en België, soms zit het mee en soms zit het tegen. Maar een leuke tijd zal je sowieso gaan krijgen in het buitenland.
Wil jij ook graag gaan werken in het buitenland? Check dan hier onze vacatures. Of stuur vrijblijvend je CV naar info@globaljobbing.com. En wij zullen je zo goed mogelijk verder begeleiden: stap voor stap. Zodat jij met een gerust hart een nieuwe avontuur kan aangaan.

Meer informatie