Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

16 februari 2018

Van je stage een vaste baan maken!

Je hebt het allemaal. Leuke projecten waar je enthousiast van wordt, een begeleider die je goed ondersteunt, een fijne bedrijfscultuur en je collega’s zijn je vrienden geworden.

Als je geluk hebt dan heb je een leuke stage met leuke opdrachten, veel werk en waar je iets van kan leren. Dan is het ook extra moeilijk om aan het einde van je stage afscheid te moeten nemen. Maar wat nou als je van je stage een full time job kan maken direct na je studie.

Hieronder een aantal tips die van je stage je werk kunnen maken.

1 Geef 120% tijdens je stage

Het klinkt enorm cliché, maar je baan goed doen is het belangrijkste wat je kan doen om een baan te krijgen. Je stage is tijdelijk en je tijd is beperkt, dus pak dingen direct goed aan. Niet de eerste maand de kat uit de boom kijken, op de achtergrond blijven, achter gaan lopen en dingen vooruit schuiven.

Een stage is als een interview: tijdens deze periode kan jij je vaardigheden die op je CV staan, etaleren aan het bedrijf. Dus je kan het als een soort van proefperiode zien.

2. Doe intern onderzoek

Misschien is de afdeling waar je stage loopt helemaal niet op zoek naar nieuwe medewerkers. Maar als jij het bedrijf helemaal top vindt, dan kan je ook eens bij andere afdelingen rondkijken. Bijvoorbeeld eens vragen of je bij een sales gesprek aanwezig mag zijn. Of voor de afdeling product ontwikkeling een vergadering mag bijwonen. Zorg altijd dat je goed geïnformeerd bent voordat je zoiets doet.

3. Netwerken

Veel mensen zeggen dat netwerken de sleutel naar een baan is. Anderen zeggen dat je werk (resultaten) voor zich moet spreken. Waarschijnlijk zal het van beide een beetje zijn. Als jij al in een bedrijf zit waar je graag wilt werken, dan is het aan jou om je vaardigheden / normen / waarden aan de juiste mensen te laten zien. Koffiepraatjes, vergaderingen, trainingen of gewoon overleg, allemaal momenten waarop jij je kan laten zien. Of organiseer iets nieuws of kom met een innovatief idee. Maak praatjes met mensen die iets voor je kunnen betekenen, ben geïnteresseerd en laat je enthousiasme zien.

4 Toon interesse

Het belangrijkste moet nog komen: aangeven dat je interesse hebt in een vaste baan. Veel stagiaires hebben hier moeite mee omdat het lastig is of omdat ze bang zijn. Maar je moet het een keer aankaarten met je leidinggevende of de recruiter. Zorg dat je altijd een proactieve houding hebt. Laat zien dat je interesse hebt, maar nog belangrijker vraag wat je moet doen om in aanmerking te komen voor de vacature. Door te vragen wat je moet doen, laat je zien dat je vastbesloten bent om de beste kandidaat te zijn.

5 Pak die baan

Als een stagiaire heb je veel toegang tot informatie. Belangrijke informatie voor een interview. Ze verwachten dan ook dat je meer weet dan iemand anders. Dus doe je huiswerk en onderschat het niet. Internet, verslagen van vergaderingen, intranet, collega’s, blogs / post. En vergeet na een interview niet een oprechte en persoonlijke opvolg email te sturen.

Mocht je na je stage toch iets anders willen doen, maar wel een leuke tijd willen hebben. Dan is werken in het buitenland een goede optie. Een mogelijkheid om veel te leren en daarnaast een leuke tijd te hebben. Heb jij interesse kijk dan eens op onze vacaturebank of stuur je CV. Van stage naar baan vergt voorbereiding. Zo is dat ook met vacatures voor in het buitenland. Maar wij zijn er om je optimaal voor te bereiden.

Meer informatie