Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

14 december 2022

Quiet quitting: jonge werknemers vinden het wel prima.


Energie opdoen:

Als je gaat werken in het buitenland ga je een waar avontuur aan. Je gaat iets doen wat heel veel mensen niet doen: je bouwt een heel nieuw leven op in het buitenland. Werken in het buitenland is ook echt ontdekken, nieuwe mensen ontmoeten, een lokale cultuur van dichtbij leren kennen, een nieuwe taal leren, etc. Veel mensen die gaan werken in het buitenland krijgen daar een enorme hoeveelheid energie en levensvreugde van. Ze zijn erg gemotiveerd en enthousiast om zo’n levenservaring op te doen en genieten volop van het avontuur en het leven.

Kentering in hoe we ons voelen:
Van het reizen en werken in het buitenland kan je zeggen dat je daar nieuwe energie van krijgt. Mensen zijn ondernemend, willen ontdekken, gemotiveerd, enthousiast en zijn leergierig. Maar aan de andere kant zie je sinds de COVID-19 pandemie dat veel mensen anders in het leven zijn gaan staan. En dit is gedeeltelijk veroorzaakt door de pandemie. Een belangrijke verandering wordt veroorzaakt door hoe wij ons voelen. Het aantal burn outs tussen 2018 en 2021 is met 66 procent toegenomen. Hierdoor zijn met name de millennials (1980-1994) en de Gen-Z’ers (1995 – 2010) anders gaan denken over de balans werk en privé. Kort gezegd: je werk is niet je leven.

Nieuw begrip: Quiet Quitting
Hierdoor is de term “quiet quitting” onstaan. Overgewaaid vanuit Amerika. Dit houdt eigenlijk in dat je om 9 uur op je werk komt en stipt om 5 uur weer naar huis gaat. Je doet nog steeds je werk en voert je taken gewoon uit, maar niks meer. Deze generaties komen langzaam los van de gedachte dat je werk je leven is. Ze willen een betere balans hebben, gezonder leven, meer genieten en meer tijd doorbrengen met gezin, familie en vrienden. Het wil niet zeggen dat iemand lui is, maar wil wel zeggen dat er meer is dan alleen werken. Er kunnen tijdens het werken nog steeds goede resultaten behaald worden, maar deze worden wel behaald tijdens de werkuren (niet overuren of thuis nog even snel je werk afmaken).

Wat kunnen bedrijven doen?
Jonge werknemers zijn tegenwoordig mondiger en ook kritischer naar hun werkgever. Het is niet alleen zo dat werknemers op zoek zijn naar een betere tussen balans werk – privé. Maar ze willen ook zinvol werk doen, waardering krijgen en een eerlijke verloning. Een werkgever kan hier op inhaken. Geef meer salaris of benefits als iemand extra werk doet of meer taken heeft gekregen. Bedrijven moeten werknemers betrokken zien te houden. Dit kan door flexibele uren, hybride werken, of juist een inspirerende werkplek, een benaderbaar management met een transparante bedrijfsvoering maar ook medewerkers betrekken bij innovatie en nieuwe ontwikkelingen.

Wat kunnen internationale bedrijven nog meer doen?
Bedrijven die met veel expats werken die kunnen bijvoorbeeld een goede begeleiding bieden aan de werknemers die de stap maken naar het buitenland. Of een interessant relocation pack bieden: vliegticket, hulp met papierwerk, woning zoeken, etc. Of een salaris bieden dat hoger is dan die van de locals. Sommige bedrijven zijn sociaal heel sterk en organiseren veel activiteiten en uitjes. Een ander bedrijf biedt hoge budgetten voor studie en scholing.

Toekomst:
Is quiet quitting een trend die lang blijft of snel weer overwaait? Wellicht is de term ook conjunctuur gevoelig. Dus als de banen straks niet meer voor het oprapen liggen, en de werkloosheid neemt toe, dat mensen dan weer geneigd zijn om harder te werken (of ambitieuzer zijn) en meer uren te draaien. De toekomst zal het uitwijzen.

Voel jij je een beetje lusteloos en ben je een beetje opgebrand? Wil jij uit de dagelijkste sleur ontsnappen? Dan is het werken in het buitenland misschien een optie die je meer energie en vreugde biedt. Neem eens een kijken bij onze vacatures of stuur je CV naar info@globaljobbing. En wie weet begin jij binnenkort een heel nieuw avontuur in het buitenland.
Want remember: werken in het buitenland begint bij Globaljobbing.

Meer informatie