Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

2 november 2020

Wat is belangrijker als je een baan zoekt: je CV of je LinkedIn profiel?

Werken in het buitenland is je volgende doel in je leven. Je ziet het helemaal zitten. Een nieuwe omgeving, andere mensen ontmoeten, een extra taal leren en voor een internationaal bedrijf werken. Je zoektocht naar vacatures in het buitenland is begonnen. Het is geen geheim meer dat een LinkedIn profiel je onder de aandacht kan brengen van recruiters. Maar betekent dit dan dat je CV minder belangrijk is geworden. Het antwoord is kort: nee.

Je CV en LinkedIn profiel zijn verschillende entiteiten die verschillende doelen dienen. Maar ze kunnen elkaar wel heel goed aanvullen en je personal branding compleet maken. Hoe, dat lees je hieronder.

Wat bekijkt een recruiter eerst?

Het antwoord op deze vraag hangt af van hoe je gesolliciteerd hebt. B.v., het kan zijn dat een actief zoekende recruiter je gegevens op LinkedIn tegenkomt omdat je aan de functie vereisten / criteria voldoet. Bij sommige vacatures kan je ook zelf solliciteren via LinkedIn (Easy Apply).

Aan de andere kant, als de kandidaat solliciteert via een job board, website van het bedrijf of een agency en zijn / haar CV doorstuurt, dan zal de recruiter hier eerst naar kijken en vervolgens ook een kijkje nemen op je LinkedIn profiel.

Lang verhaal kort: zowel je CV als je LinkedIn profiel zullen nauwkeurig bekeken worden in een bepaalde fase van het sollicitatie proces. Ook als je in het buitenland gaat werken is het belangrijk om een CV in het Engels te hebben en tezamen met een up to date LinkedIn profiel.

Je CV:

Het CV is nog steeds het belangrijkste middel als je gaat solliciteren. In het CV kan een bedrijf in chronologische volgorde zien wie je bent en wat je gedaan hebt. Graag zien ze waarom jij geschikt bent voor de functie, dus probeer het CV iedere keer aan te passen aan de job en het bedrijf.
1. Omschrijf waarom je specifiek wilt werken voor dit bedrijf / sector / job.
2. Benadruk waarom jij geschikt bent voor deze functie. Alleen relevante informatie voor deze job.
3. Verwerk een aantal functie vereisten in je CV.
Op deze manier kan je heel gericht een CV maken waardoor je meer kans hebt. Voor mensen die willen werken in het buitenland, vertel iets over: Je eerdere ervaringen in het buitenland, waarom je in een bepaalde stad wilt werken, waarom werken in het buitenland, hoe lang en wat je er leuk aan vindt. Komt zeker goed over als je hier een paar regels aan wijdt.

Een compleet LinkedIn profiel versterkt je CV:

Dankzij het visuele, flexibele en interactieve gebruik van LinkedIn heb je de mogelijkheid om meer over jezelf te vertellen. Naast je CV heb je met LinkedIn een wat levendiger middel om te gebruiken met sollicitaties. Spring je er een beetje tussen uit en besteed je aandacht aan je LinkedIn profiel, dan heb je ook een kans dat actief zoekende recruiters je vinden en uitnodigen voor een gesprek.
Hieronder een paar tips om een sterk profiel te maken:
– Professionele foto
– Voeg een uitnodigende introductie toe
– Voeg video’s of PDF bestanden toe van je vaardigheden / prestaties
– Zorg dat je endorsements en aanbevelingen krijgt
– Maak relevante content en deel dit online
– Doe mee aan discussies en like / deel updates van anderen

Tot slot. Het is geen wedstrijdje tussen je CV en LinkedIn profiel. CV’s zijn nog steeds het belangrijkste bij het zoeken naar een baan, maar het dient aangevuld te worden door een professioneel en actief LinkedIn profiel. Dan heb je de meeste kans op een baan. Ook als je in het buitenland wilt werken. Want een LinkedIn profiel is internationaal en biedt toegang aan de hele wereld. Dit dynamische karakter sluit perfect aan bij werken in het buitenland.

Wil je meer weten over het maken van een CV? Bekijk dan even dit blog. Heb je interesse voor werken in het buitenland? Check dan hier onze vacatures in het buitenland of stuur je CV naar info@globaljobbing.com. Want: Werken in het buitenland begint bij Globaljobbing!

Meer informatie