29 december 2011

Freddie werkt als financieel analist in Praag

Hallo, ik ben Freddie, 28 jaar jong en ik verhuisde van Nederland naar Praag in april 2011. De meest voorkomende vraag die mij werd gesteld ….. waarom?

In de winter van 2009 was ik op zoek naar een meer uitdagende baan en vond iets in het buitenland op de website van  Globaljobbing. Ik stuurde een e-mail en voor ik het wist waren we uitgebreid aan het bekijken naar de mogelijkheden die zij konden bieden. Na een goede analyse heeft Jeroen (de oprichter van Globaljobbing) een kennismakingsgesprek georganiseerd met een bedrijf in München. Het gemak een baan te zoeken via Globaljobbing is dat zij ervoor zorgen dat alles goed geregeld wordt. Jeroen gaf me alle informatie die ik nodig had per e-mail of per telefoon. Dus het enige wat me te doen stond, was om daadwerkelijk de baan te krijgen. In dit geval, helaas, besloot het bedrijf te annuleren vanwege het gevolg van een economische recessie en reorganisatie.

Als gevolg van de omstandigheden ben ik na dit verhaal verhuisd van het Noorden naar het Westen van NL om een vriend in de koeltechniek te gaan helpen. Maar ik wilde nog steeds naar het buitenland, dus toen heb ik na een tijdje Jeroen weer gecontacteerd. Dit keer hebben we een afspraak gemaakt om face-to-face wat te bespreken. Nadat we een goed gesprek hebben gehad, heeft Jeroen mij geïntroduceerd bij een bedrijf in Praag. Nadat ik netjes in pak op afspraak ben geweest in  Amsterdam, telefonisch met mijn huidige supervisor heb gebabbeld, heb ik mezelf de baan in Praag geregeld. Waar ik nu ook nog steeds ben. Het bedrijf is wereldleider in consultancy, outsourcing en technology.

Ze hebben gekozen voor Praag als hun centrale Europese punt qua outsourcing. Ze hebben hier kantoren op drie plaatsen: consultancy (down-town), outsourcing in de businesscentra  Chodov en Nove Butovice. Ik werk in Nove Butovice, ongeveer twintig minuten van het centrum met de metro. Ik werk als accountant bij de afdeling “order to cash”. De deal (diegene die het uitbesteedt) is een grote platenmaatschappij, die wereldwijd opereert. De positie werd beschikbaar omdat ze een autochtone Nederlander nodig hadden. En dat is de reden waarom ik nu geld incasseer van hun klanten in de Benelux. Op deze deal werken ongeveer veertig mensen, voornamelijk Tsjechische en de Slowaakse, maar ook uit Spanje, Italië, Rusland, Portugal, Frankrijk en Scandinavië.

De metro in Praag is erg relaxed (ondanks dat het soms druk is), net als de rest van het openbaar vervoer. Er zijn veel bussen en trams en ze rijden zeer regelmatig en zijn echt goed geprijsd. Hoewel ik te horen kreeg dat het leven in Praag veel goedkoper is dan in Nederland, was ik toch een beetje verrast. Het is echt een westerse stad en biedt alles wat je maar kunt bedenken. Er is een zeer goed nachtleven (niet alleen in het weekend), er zijn veel bars / restaurants en de Tsjechische keuken is echt goed (goede gulash met “bread dumplings” (brood) of eend met kool en dumplings (aardappel en brood)). Natuurlijk stikt het van de toeristen in het centrum en op deze plaatsen zijn de prijzen net zo als in A’dam. Maar buiten dat gebied bevinden zich de betere restaurants  en vele andere plekken om lekker van de stad te genieten. Ik ben sinds kort begonnen met kick-boksen en de mensen daar zijn ook erg multi-cultureel. Eigenlijk is dit erg typerend voor Praag, het is een grote mix van cultuur en biedt mogelijkheden voor mensen uit de hele wereld.

Ook buiten Praag, in de rest van Tsjechië, zijn er veel mogelijkheden om plezier te hebben. Ik ben met een paar vrienden op een road-trip door het Zuiden geweest. We zijn aan het craften geweest in Krumlov, door de grote bossen van de Sumava getrokken en hebben een biermuseum in Plzen bezocht. Bier is waarschijnlijk de meest populaire Tsjechische drank, wat voor mij ideaal is! In het westen van Tsjechië is er veel op het gebied van spa-en wellness (Marianske Lazne en Karlovy Vary). Erg relaxed om wat tijd met je meisje of vriend door te brengen. In November hebben we een reisje gemaakt naar het noorden, Liberec. Een leuk en gezellig Tsjechisch stadje.

Dus ….. voor iemand die bereid is om enige verandering te aanvaarden en die naar het buitenland wil gaan, raad ik Praag aan! Geweldige plaats die tal van mogelijkheden geeft. Supercentraal in Europa en tal van mogelijkheden om te groeien. Ik ben blij dat ik de beslissing heb genomen. Dus leef je leven!

 

Meer informatie