Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

30 mei 2017

Op een efficiënte manier naar een baan zoeken

Efficient een baan zoeken
Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Je gaat op zoek naar een baan maar raakt verloren in de chaos van het proces. Zorg er daarom voor dat je goed georganiseerd te werk gaat. Zet al je afspraken en vervolggesprekken duidelijk in je (elektronische) agenda, en bereid ieder gesprek op tijd goed voor. Dit klinkt erg simpel, maar toch wordt er vaak nog teveel last-minute gedaan of worden afspraken zelfs helemaal vergeten.

Structuur en overzicht
Daarnaast is het raadzaam om iedereen die je hebt gesproken of waarmee je in contact bent geweest goed bij te houden in je contactenlijst en toe te voegen aan LinkedIn. Zo heb je altijd de juiste gegevens bij de hand en ook het LinkedIn netwerk kan haar werk voor je doen. Als je meerdere sollicitaties tegelijkertijd hebt lopen en meerdere ‘brieven’ de deur uit hebt gedaan, zorg er dan ook voor dat je in een overzicht hebt staan wanneer je waar hebt gesolliciteerd. Je wilt niet meemaken dat je gebeld wordt voor een uitnodiging en dat je niet meer goed weet welk bedrijf het ook alweer was.

Je netwerk
Vraag verder in je omgeving hoe je vrienden, neven, nichten, studiegenoten, het solliciteren hebben aangepakt. Maak gebruik van je netwerk om aan een leuke baan te komen. Dit doe je via diverse netwerk sites en borrels, maar ook gewoon contact op te nemen met mensen die een baan beoefenen die jij ambieert. Zij kunnen je vertellen hoe ze er zijn gekomen en vinden het vaak ook nog eens erg leuk om over hun vakgebied te praten.

Kleine tips
Aanvullend nog een praktische tip: een sterke bestandsnaam voor je cv. Bijvoorbeeld: CV Ronald Janssen juli 2015. Handige informatie voor zowel de recruiter als voor jezelf. Bij buitenlandse sollicitaties is het ook handig om aan te geven in welke taal de cv is geschreven, zoals CV English Ronald Janssen July 2015.
Bovenal, wees geduldig. Een sollicitatietraject neemt vaak veel tijd in beslag. Met een geduldige instelling zal je fluitend en zonder frustraties door het sollicitatieproces heengaan.

Wil jij effectief solliciteren naar een baan buiten Nederland? Kijk dan eens naar onze vacatures en ondervindt hoe jij efficiënt geholpen wordt aan je nieuwe job!

Meer informatie