Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

24 januari 2022

Je eerste job! Waar vindt je die?

Jaren van studeren zijn nu bijna achter de rug. De laatste examens zijn succesvol afgerond. Het moment van het echte werk is bijna daar: je eerste job binnenhalen. Wat zijn je plannen? Ga je werken in het buitenland? Traineeship? Blijf je hangen bij je stageplek of vakantiebaan? Volop mogelijkheden voor net afgestudeerden. Een spannende periode, want je eerste baan komt er aan. Waar ga je beginnen met het zoeken naar een job? Hoe gaan de interviews? Hoe ga je het salaris onderhandelen? En hoe lang blijf je bij je eerste baan?

Maar eerst ga je in kaart brengen wat voor soort werk je wilt gaan doen. Waar ben je goed in? Wat past het beste bij jou? Waar wil je over 5-10 jaar staan? Ook is het belangrijk om in kaart te brengen waar je wilt werken. Dan praten we niet alleen over de afstand van je woning naar het werk. Maar wil je bij de overheid werken of het bedrijfsleven? In welke sector wil je graag werken. Wat voor bedrijfscultuur past goed bij jou. Wellicht zoek je meer avontuur en past het werken in het buitenland goed bij jou. Allemaal zaken die je op een rijtje moet hebben voordat je gaat solliciteren.
Heb je eenmaal helder voor ogen wat je wilt gaan doen en waar, dan kan de zoektocht beginnen. Hieronder een aantal tips waar je kan gaan zoeken.

1. Via via:
Bij het studeren, stage lopen, vakantiebaan en bijvoorbeeld bij het sporten bouw je al snel een netwerk op. Maar ook kan je eens praten met familie of vrienden. Grote kans dat je een baan vindt via je eigen kennissenkring.

2. Via vacaturesites:
De vacaturesites blijven erg populair bij starters. De belangrijkste in Nederland en België zijn:
www.nationalevacaturebank.nl
www.monsterboard.nl
www.vdab.be
www.jobat.be
www.indeed.nl

3. Via een werving en selectiebureau of een uitzendbureau:
Voor werken in het buitenland moet je natuurlijk bij Globaljobbing zijn. Maar wil je in Nederland of België werken, dan loop je gewoon eens door het centrum van je stad en loop je zo binnen bij een aantal bemiddelingsbureaus. Deze bureaus gaan voor jou aan de slag om een mooie / passende / uitdagende job te vinden binnen hun netwerk.

4. Social media:
De bekendste is natuurlijk LindedIn. Steeds meer bedrijven plaatsen hun vacatures op dit platform. Daarnaast zoeken recruiters ook naar passende profielen op dit platform. Zorg er dus voor dat je profiel up to date is en dat je maximaal kunt profiteren van deze online vacaturemarkt. Iets minder bekend onder werkzoekenden, maar social media als Twitter, Facebook en Instagram winnen ook langzaam aan populariteit onder jongeren bij het vinden van een baan.

5. Open sollicitaties:
Heb je altijd al bij een bepaald leuk bedrijf willen werken, maar ze hebben op dit moment geen passende vacature? Dan kan je gewoon een open sollicitatie doen. Dit is vaak een erg persoonlijke sollicitatie, en gericht op het bedrijf. Niet geschoten is altijd mis. Maar pak het wel serieus en professioneel aan. Wek niet de indruk dat zij 1 van de velen zijn. Je kan ook bellen, dan weet je direct meer en kan je ook gericht je CV en motivatiebrief sturen.

Ook al heb je stage gelopen en vakantiebaantjes gedaan, de zoektocht naar de eerste baan is altijd een beetje spannend. Maar je bent niet de enige, er zijn er een heleboel die dit zo voelen en ervaren. Gelukkig zit je niet tot de rest van je leven vast aan je eerste bedrijf. En oefening baart kunst. Hoe vaker je solliciteert, hoe meer ervaring je hiermee krijgt, hoe makkelijker het gaat in de toekomst.

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kan inschakelen, zoals hierboven vernoemd. Wil je graag gaan werken in het buitenland, dan is niet alleen je zoektocht belangrijk, maar zeker ook het verzamelen van informatie en de begeleiding die geboden wordt. Want je gaat wel verhuizen naar het buitenland, dus daar komt iets meer bij kijken.
Heb je een goed gevoel bij Globaljobbing en wil je graag werken in het buitenland? Stuur je CV naar info@globaljobbing.com. En wij helpen je graag verder aan een (starters)baan in het buitenland.
Want werken in het buitenland begint al 15 jaar bij Globaljobbing.

Meer informatie