Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

9 januari 2023

4 Redenen waarom je nerveus bent voor je nieuwe job.

Werken in het buitenland is natuurlijk een heel avontuur en spannend om te doen. Want je laat je hele leven in Nederland / België achter om een nieuw leven op te bouwen in bijvoorbeeld Spanje, Portugal, Tsjechië of Zuid Afrika. Naast het feit dat je gaat wonen in het buitenland, begin je ook een nieuwe job daar. Voor veel mensen is dat ook een spannend idee, want je krijgt de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren, je netwerk uit te breiden en aan je CV te werken. Dingen die zeker al versterkt worden door het werken in het buitenland. Maar een grote verandering kan ook onzeker aanvoelen en angstgevoelens naar boven brengen. Maar je bent niet de enige, het is een menselijk gegeven, want bijna iedereen heeft deze gevoelens. Lees hieronder 5 redenen waarom je bang zou zijn voor een nieuwe baan, samen met ideeën om deze angsten te overwinnen.

1. Je bent bang om je huidige werkgever te verlaten.
Hoe zal het gaan zonder mij? Als je een toegewijde werknemer bent, voelt het misschien alsof jij je baas in de steek laat of teleurstelt. Loyaliteit aan je werkgever is netjes, maar denk ook aan je eigen carrière. Zorg er voor dat jij je afspraken nakomt tot het laatste moment. Probeer je opvolger zo goed mogelijk in te werken en zorg dat je werk af is als je gaat.

2. Bezorgd dat jij je nieuwe baan haat.
Ook al haal je weinig plezier uit je huidige job. Wie zegt dat de nieuwe job beter is?
Om te voorkomen dat je nieuwe baan erger is, doe onderzoek naar andere bedrijven. Ga naar netwerkbijeenkomsten om nieuwe mensen te ontmoeten. Volg een sollicitatieworkshop of ga naar een beurs.

3. Geschikt persoon.
Veel werknemers zijn (te) kritisch naar hunzelf en denken dat hun prestaties behaald zijn door geluk of door slechts heel hard te werken. Ze gunnen zichzelf niet de “credits” en onderschatten wat ze gedaan hebben. Dan is het helemaal spannend om naar een nieuwe job te gaan (of te gaan werken in het buitenland). Om deze twijfels weg te nemen is het belangrijk om je goed te laten inlichten. Lees met aandacht de job omschrijvingen. Bestudeer wat de taken zijn en welke vaardigheden daarvoor nodig zijn. En in hoeverre je eigen vaardigheden daarbij aansluiten. En kijk dan ook welke vaardigheden je eventueel nog moet leren voor deze nieuwe job. Ook als je gaat werken in het buitenland: doe je huiswerk. Kom zo veel mogelijk te weten over het bedrijf, de cultuur, voorwaarden en de job.

4. The new kid.
In je huidige job ben je helemaal comfortabel. Je hebt je routine, je vrienden / collega’s, je kent de omgeving voor een koffie of een lunch en je verstaat je job. Je zit in je comfort zone. Om deze comfort zone te verlaten vergt initiatief, doorzettingsvermogen en moed.
Dus ga je naar een nieuwe job, zet jezelf aan om nieuwe mensen te ontmoeten. Zoek nieuwe ervaringen op. Ga bij nieuwe groepjes / clubs. Ben actief! Ook als je gaat werken in het buitenland. Probeer naast je werk ook onder de mensen te komen via bijvoorbeeld een sportclub, bedrijfsactiviteiten, Meet up of Facebook pagina’s, taallessen en andere hobby’s.

Ben jij niet snel angstig en spring je graag in het diepe? Ga je makkelijk een nieuw avontuur aan en pas jij je aan in iedere omgeving? Dan is werken in het buitenland jou op het lijf geschreven! Check hier onze vacatures of stuur je CV naar info@globaljobbing.com. En wij zullen je niet alleen van alle informatie voorzien over de vacatures in het buitenland, maar misschien ook je angsten en twijfels kunnen wegnemen. Werken in het buitenland is een mooi avontuur, er is veel begeleiding, maar zoals gezegd doe je huiswerk. Stap voor stap om je avontuur tot een succes te laten leiden. En vergeet niet: Werken in het buitenland begint bij Globaljobbing.

Meer informatie