Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

18 december 2019

Maak indruk tijdens een video sollicitatie

Voordat je in het buitenland kunt werken zal je minimaal 1 of 2 interviews hebben. Niet heel raar als je solliciteert. Omdat er vaak een grote afstand zit tussen het bedrijf in het buitenland en de kandidaat in Nederland of België, wordt er steeds vaker gekozen voor een interview via een video call. Voor recruiters in het buitenland biedt dit verschillende voordelen omdat dit het proces makkelijker maakt en kosten verlaagt. De kandidaat die in het buitenland wil werken kan tijdens een video gesprek beter zijn ware “ik” laten zien en heeft daarnaast ook sneller een antwoord. Win – win. Hieronder een aantal tips voor een goed interview.

De plek:
Zorg er in eerste plaats voor dat je in een rustige afgesloten ruimte zit. Een video interview doen als je onderweg bent of als je in een rumoerig barretje zit is zeker niet professioneel. Je laat niet merken dat je serieus bent. Het moet er juist rustig en comfortabel zijn zodat je op een nette manier een gesprek kan voeren. Voor een interview check altijd eerst of je internet hebt, webcam / geluid goed werken en dat de computer of smartphone stevig zijn neergezet. Oefen een kort gesprekje met een vriend, zodat je zeker weet dat het werkt.

Voorbereiding:
Als je in het buitenland gaat werken, dan is voorbereiding de sleutel. Zoals een gedegen voorbereiding voor een interview ook voor een deel zal bepalen of je een goed gesprek zult hebben of niet. Op onze website staan een aantal tips die je kan gebruiken als handleiding voor een interview. Ook staan er een aantal veel voorkomende vragen. Als je daar rustig over nadenkt, dingen opschrijft en leert, dan is het werken in het buitenland al een stuk dichterbij!

Kort en bondig:
Tijdens een interview is het belangrijk om kort en bondig te zijn. Hele lange antwoorden zal de concentratie bij de recruiter wegnemen. Zeker bij een video – telefonisch interview. Ook is het belangrijk om duidelijk te spreken, articuleren, je rust eens te nemen, en af en toe eens te lachen ter ontspanning.

Tijdens een interview heb je de mogelijkheid om je te onderscheiden. Om te laten merken dat je goede communicatieve vaardigheden hebt, dat je empathisch vermogen hebt, dat je spontaan bent en energiek. Een eerste indruk telt! Dus ook uiterlijke verzorging is belangrijk. En een cliché, gewoon op tijd klaar zitten voor het gesprek.

Globaljobbing zal je ook verder helpen met de voorbereiding. Maar dit is heel persoonlijk. Met 13 jaar ervaring in international recruitment weten we wel hoe je een snaar moet raken. Heb je interesse om in het buitenland te werken, dan is de eerste stap onze vacatures te bekijken en je CV te sturen. Tips over CV hebben we ook op deze pagina staan…) We kijken uit naar je sollicitatie!

Meer informatie