Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

7 januari 2020

Hoe ga je het beste om met een recruiter?

Zoek je een baan, dan ga je solliciteren en kom je in contact met een recruiter. Dit geldt natuurlijk ook als je in het buitenland gaat werken. Alleen als je in het buitenland gaat werken is de manier van communiceren vanwege de afstand net iets anders. Maar dat je in contact komt met een recruiter is zeker. Hoe kan je hier nou het beste omgaan? Hieronder een aantal tips.

Wat doet een recruiter?
Hij / zij is de persoon die (mede) verantwoordelijk is voor de personeelsaanname. Een recruiter maakt functie omschrijvingen, zorgt voor promotie en zichtbaarheid en doet de werving en selectie van kandidaten die solliciteren op een bepaalde functie. Het doel is om een perfecte match te creƫren tussen werkzoekende en in te vullen vacature.

Omgang:
Er is natuurlijk een verschil met omgang. Er zijn vele typetjes recruiters maar ook kandidaten. En vaak gaat het ook om de zwaarte van een functie hoe er gecommuniceerd wordt: informeel of juist heel formeel. Sommige kan je aanspreken met U, en de ander gaat weer met kandidaten om alsof het vrienden zijn. Als je in het buitenland gaat werken, zijn de recruiters vaak heel internationaal en zal je ook veel in het Engels moeten communiceren.

Vertrouwen:
Tijdens het sollicitatie proces wordt er een vertrouwensband opgebouwd. Want je moet natuurlijk wel van elkaar op aan kunnen. Zeker als je in het buitenland gaat werken. Communiceren, informatie doorgeven over functie / bedrijf / cultuur / voorwaarden, opvolging en korte lijnen. Allemaal belangrijk om een goede relatie te hebben en elkaar te kunnen helpen.

Houding:
Daarnaast zijn het enthousiasme en de houding van een kandidaat belangrijk. Want de recruiter gaat niet zomaar iedereen voorstellen, daarom wordt er een selectie gemaakt van de beste kandidaten. De klik en het gevoel moeten goed zijn. Dus als kandidaat zal je een goede indruk moeten maken, goed communiceren en snel opvolging geven. Dus je telefoon niet opnemen, email laat beantwoorden of tijdens een video call in je pyjama zitten werken niet echt bevorderlijk.
Wat wel helpt (zeker als je in het buitenland wilt werken): spontaan, snelle opvolging, verzorgt eruit zien, gepast gekleed zijn tijdens een video call, pro actieve houding. Hierdoor kom je gemotiveerd, positief en enthousiast over.

Of je nu in Nederland / Belgiƫ of in het buitenland gaat werken, zorg dat je een goede verstandshouding hebt met de recruiter. Is het niet voor nu, dan misschien voor later. Maar bovengenoemde tips zullen je een klein handje helpen. Succes!

Meer informatie