26 februari 2013

Jolien werkt als Contact Centre Agent in Praag

De droom om na mijn studies in het buitenland te werken borrelde al lang. Na 5 jaar studeren was het moment om mijn geliefde Belgenlandje tijdelijk te verlaten aangebroken.

Ik surfte wat rond op ‘the World Wide Web’ op zoek naar mogelijkheden om deze droom in vervulling te zien gaan. Eerst kwam ik bij AIESEC terecht maar raakte wat gedemotiveerd door al het papierwerk en de hele rompslomp die je moest doorworstelen voor je aan het avontuur kon beginnen. Dit moest toch anders kunnen? Ik wilde kunnen vertrekken zonder maandenlang papPraagieren te moeten invullen en naar verplichte weekendjes te gaan om gewoon in de Europese Unie te gaan werken. Ik schreef mij echter wel in om zoveel mogelijk opties open te houden maar besloot op meer dan één paard te wedden. Een surfsessie later kwam ik in contact met Jeroen Beks van Globaljobbing. Ik had redelijk snel door dat Jeroen van aanpakken wist. Al bij ons eerste contact vroeg hij naar mijn ambities, mijn dromen en mijn kwaliteiten. Na dit eerste, uitgebreide gesprek vertelde hij mij welke jobs mij volgens hem zouden liggen, wat de mogelijkheden waren met mijn diploma, wat ik kon verwachten qua salaris, wat ik in orde zou moeten brengen voor mijn vertrek, ….

Enkele dagen en gesprekken later was het al zover! Ik was geslaagd voor mijn eerste sollicitatieronde bij mijn huidige werkgever in Praag. Wat een verschil met die maandenlange onpersoonlijke administratieve rompslomp bij AIESEC!

Jeroen gaf me de nodige feedback en enkele sollicitatierondes later boden ze mij de job aan! Ik was laaiend enthousiast en begon mijn valiezen te pakken. Ik zou naar de Gouden Stad verhuizen en daar als “HR Medewerker” aan de slag gaan.

Ondertussen ben ik hier bijna 10 maanden en ik heb het me nog geen seconde beklaagd. De stad is wondermooi, net een sprookje. Ik kwam hier aan in december, putje winter, de hele stad was gezellig verlicht, op elk pleintje een kerstmarktje, de Praagse Burcht straalde in volle glorie op haar heuvel, … Net Disneyland Parijs in het groot, maar dan minder fake.

De Tsjechische keuken is niet aan mij besteed, maar zoals in elke grootstad vind je hier een ruim aanbod aan leuke internationale restaurants, bars, koffiehuisjes, ….

Ook op gebied van architectuur biedt deze stad ware pareltjes. Nog elk weekend ontdek ik prachtige gevels die ik nooit eerder zag. Elk weekend op citytrip in Praag! Zowel op sportief als cultureel vlak vind je in Praag alles wat je hart verlangt. Van ijshockey tot volleybal tot rollerbladen, van Engelstalige films tot live concerten van bekende bands tot festivals, je kunt je hier onmogelijk vervelen.

Het werk valt ook goed mee, ik ben in een team terechtgekomen  met 4 andere Belgen en leer veel bij. We werken in teams per land aan hetzelfde project waardoor dagelijks multinationaal overlegd wordt. Heel erg interessant om te leren omgaan met al die cultuurverschillen. Ik spreek vooral Nederlands, Engels en Frans op het werk. Doordat je constant moet switchen tussen deze drie talen gaat je talenkennis er wel sterk op vooruit. Mijn Tsjechisch is echter niet om over naar huis te schrijven. Het is zo ontzettend moeilijk om ook maar iets van deze taal te verstaan. Voor de geïnteresseerden biedt het bedrijf wel lessen Tsjechisch aan. Naast het taalbad is deze eerste job ook een interessante leerschool op gebied van HR (inhoudelijk dus) en het ontdekken van de bedrijfswereld in de realiteit. Het is interessant om na 5 jaar boeken te bestuderen nu eindelijk eens te zien hoe het in de praktijk allemaal in zijn werk gaat. Mijn eerste ervaring met de arbeidsmarkt was alvast positief. Nog 50 jaar te gaan nu;) .

Wat brengt de toekomst? Het plan was om voor één jaar naar het buitenland te verhuizen en daar hou ik me ook aan. Stiekem brei ik er wel nog een extra maandje aan om nog volop van de stad en gemaakte vrienden te kunnen genieten, maar in februari keer ik terug naar België. Ik heb me mijn keuze voor dit Praagse avontuur nog geen seconde beklaagd en ben blij dat ik met Globaljobbing de zee ben ingegaan. Zij hebben deuren voor me geopend die zonder hen veel langer hadden dicht gebleven en het zoekproces veel moeilijker hadden gemaakt. Kort samengevat: Een jaar werken in het buitenland is om nooit meer te vergeten en een ideale introductie op de arbeidsmarkt!

Meer informatie