8 augustus 2017

Bastiaan werkt als Helpdeskmedeweker in Johannesburg

Op zoek naar een baan weg van het huidig Nederlandse arbeidsklimaat en met een vleug avontuur in de zin had ik bij Jeroen Beks de keuze uit een aantal landen om heen te gaan. Vanuit Johannesburg was men zeer pro-actief in het contact en mijn keuze viel daarom al snel voor Zuid-Afrika. Daarbij komt dat ik na mijn functie als bedrijfsleider bij een drogisterij in 2012 geen zomer meer heb kunnen ervaren, dus de Afrikaanse zon trok.  Met meer dan alleen de hoop op mooi weer ben ik er niet heen gegaan, met geen idee hoe Johannesburg of het Afrikaanse continent mij zou leggen.

Ik kan mededelen  na een jaar dat Johannesburg als stad een zeer goed te vertoeven oord is. Het is er mooier, moderner en veiliger dan de reputatie die het heeft opgebouwd. Dit geld zelfs voor de beruchte binnenstad, die ik regelmatig bezoek. En ook Township Soweto hoef je echt niet vanuit een tourbus te gaan bekijken.

IMG_1060Veel te zien:
Er is heel veel te zien en ik raad ook aan om het te gaan zien. Met eigen vervoer ligt de wereld voor je open. Want hoewel de stad enorm is komt er de weg vinden aan op slechts een handjevol straten aan.  Ik zou iedereen aanraden een scooter of motorfiets te nemen tijdens deze tijd. Zuid-Afrika is een jong land met een zeer rijke geschiedenis die dateert van het begin van het ontstaan van de mens. Getuigende de vele archeologische plekken en musea. Daarbij de forse strijd geschiedenis zoals die van de Zulu oorlog , Anglo-Boeren oorlog en de roerige Apartheids tijd. Er zijn veel bijzondere dingen om te zien van deze geschiedenis en heb de meeste van deze bezienswaardigheden bezocht.

Mandela:
Waar je komt te werken is op 10 minuten van waar Mandela is gestorven, 15 minuten van waar hij is opgepakt en 20 minuten van waar hij de eerste weken van zijn 30 jaar lange gevangenis straf heeft doorgebracht. Al deze geschiedenis is dichtbij en tastbaar. Helemaal om dat ik actief de week van rouw omtrent zijn dood heb mee mogen maken. Dat was erg bijzonder om te ervaren.

IMG_0868Natuur:
Je zult voor natuurschoon iets verder moeten rijden, maar is het altijd zeker waard. Ik heb de mazzel gehad door goede contacten voor een goede prijs een exclusief bezoek aan Kruger Park te kunnen maken en mogen genieten van ongerept Afrika. Al zijn de faciliteiten er wel heel verzorgt en modern. Ook was het spotten van een luipaard met chronisch overgewicht viel op, misschien toch een teken van menselijke invloed. Het is jammer dat ik niet meer trips naar degelijke natuurgebieden heb kunnen ondernemen.

Evenementen:
Je weet nooit wat je tegen zal komen, ook in de stad niet. Ik ben bij het Apartheid museum George Bizos ( de oude verdediging advocaat van Nelson Mandela ) tegen gekomen en in het beroemde Lion Park super ster Riahanna. Men laat het breed hangen in Johannesburg dus om de maand treed er wel een super ster op of is er een bijzonder event.  Ik heb zelf alleen WWE on Tour bezocht en de Zuid-Afrikaanse editie van Sexpo. Zuid Afrika is een erg actief land waarin de mensen veel leuke en bijzondere activiteiten en evenementen organiseren.

Sociaal leven:
Op het werk zul je samen met leeftijd en interesse genoten zijn en zal het in het dagelijks leven erg gezellig wezen. Feestjes , braai’s en hike’s zijn talrijk en hoef je geenszins sociaal te kort komen. Je groep collega’s bestaat uit een groep van 60 Nederlanders waarbij de gezelligheid tot op de werkvloer doorloopt en er altijd wat te beleven valt. Er bestaat daar genoeg initiatief om gezamenlijk in de omgeving wat te ondernemen.  Op spontaan initiatief heb ik het mega-vakantie resort Sun City,  toeristen trekpleister Hartebeespoort  en Pop-Festival Joburg Day bezocht.

Werk:
Er is op de werkvloer ruimte om kennis te vergaren buiten direct werk gerelateerde onderwerpen, maar vereist de nodige discipline. Maar een kennis aanbod voor de beginnende ICT-er is zeker aanwezig. Je zult voor Zuid Afrikaanse begrippen redelijk verdienen, maar zal iedereen aanraden voor vertrek uit Nederland alvast naar vervoer en huisvesting te oriënteren. Men is er nog niet zo van het mailen hier, zorg wanneer je arriveert meteen een telefoon te kopen. Het zal je veel tijd en geld schelen.

IMG_0027Wonen:
Voor overige zaken zijn daar vele collega’s of nieuwe Zuid-Afrikaanse contacten om je te helpen. Er is in Zuid-Afrika goed te leven, maar van het geld dat je er verdient kun je echter niet sparen met het loon dat je verdient. Wel kun je met gemak komen te wonen in een villa met zwembad zoals ik en de meeste van mijn collega’s. En uiteten in de velen door de stad verstopte bijzondere eetgelegenheden veelal ook leuk lekker en voordelig. Geen slechte plek om te vertoeven een jaar.

Werken in het buitenland? Bereid je dus voor. Bedenk ook wat je wilt gaan zien, een jaar is zo voorbij. Ik heb voor mij zelf besloten hier een 2e contract periode te zullen aan gaan en weet dat ik hier wederom een jaar mij niet zal vervelen.

Groeten uit Zuid Afrika
Bastiaan

Meer informatie