Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

31 augustus 2018

8 tips om een succes te maken van je nieuwe baan.

Op zoek naar een nieuwe baan? Wellicht ga je in het buitenland werken? Of juist dichter bij huis. Maar je wilt een nieuw avontuur, een andere uitdaging! Je opnieuw bewijzen. Nieuwe mensen, teams, projecten, taken!
Hier zijn een aantal tips die je helpen om een goede start te maken met je nieuwe job.

1. Je houding
Moet er koffie rond gebracht worden? Brood worden gehaald voor de lunch? Of een rapport gekopieerd worden? Spring op en laat merken dat je het graag doet. Je enthousiasme en pro actieve houding worden zeer gewaardeerd. Zeker als je in het buitenland gaat werken wordt een pro actieve houding gewaardeerd.

2. Voel je niet te groot
Ga niet het gevoel creëren dat je jezelf te groot voelt voor bepaalde dingen. Sommige zaken moeten echt gebeuren en iemand moet dat doen. Alles is een leerproces en zie het als een ontwikkelmoment. Je zult niet doodgaan van een paar vieze handen. Aanpakken en doen laat zien dat je een teamplayer bent, en zelfs een leider. Dit geldt ook als je in het buitenland gaat werken: aanpakken!

3 Overtref
Heel veel mensen doen het minimale wat gevraagd wordt tijdens hun werk. Dus stap uit deze menigte en doe het maximale. Wat ook gevraagd wordt, het is niet alleen dat je het doet, maar dat je ook de verwachtingen probeert te overtreffen. Dit doe je overigens om waarde toe te voegen aan hetgeen wat gevraagd wordt voor het team, niet om puur en alleen jezelf te promoten of in de schijnwerpers te zetten.

4. Het draait niet alleen om jou
Hoe fantastisch persoon je ook bent, hoe grappig met collega’s, intelligent etc. Als ze jou aannemen is het omdat ze een bedrijfsprobleem willen oplossen. Zou het bedrijf met 1 of 2 personen minder kunnen doen, dan doen ze dat. Dus onafhankelijk van de organisatie, sector, functie, jouw job is: jouw manager succesvoller maken. Doe er alles aan om je baas / manager succesvoller te maken, en dan uiteindelijk zal jij dat ook worden.

5. Nieuwsgierig.
Ben en blijf altijd nieuwsgierig. Werken in het buitenland is ook 1 grote ontdekking! Wat? Wie? Wanneer? Waar? Hoe? Waarom? Zoek om te begrijpen, en daarna begrijp je het. Nieuwsgierig zijn wil zeggen dat je echt interesse toont en ergens om geeft, maar uiteindelijk zal je begrijpen waar het om draait.

6 Relaties
Het gaat er niet altijd om wat je weet, maar ook wie je kent. Collega’s leren kennen, een relatie opbouwen, connectie maken en sterke banden creëren. En hierbij geldt dat het om kwaliteit gaat, niet om kwantiteit. Als je in het buitenland gaat werken, dan zal je automatisch een groot netwerk opbouwen van mensen uit verschillende landen. Dat maakt het gaaf!

7 Kijk, luister en leer
Hou je ogen en oren altijd open. Haal jezelf uit je comfort zone en leer. Neem risico’s en maak fouten. Probeer iedere dag minimaal 1 nieuw ding te leren. Durf!

8 Stop en denk
We racen van en naar ons werk met onze telefoon in de hand. Nergens tijd voor. Maar neem nu juist wel de tijd om over de dingen na te denken. Kijk naar jezelf, kijk naar het verleden, naar het heden en naar de toekomst. Overpeins en denk na.

Als je in het buitenland gaat werken, dan kom je vaak bij grote internationale bedrijven terecht met een multi culturele cultuur. Dan moet je ook aan je houding denken, overtreffen, relaties opbouwen, risico’s nemen etc. Ben jij degene die deze stap maakt? Zet alles nog eens op een rijtje en lees deze 8 tips nog eens door voordat je op het vliegtuig stapt. En maak een goede, frisse, geïnteresseerde en professionele indruk.
Voor vacatures in het buitenland kan je eens kijken in onze vacaturebank.

Meer informatie