Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

22 februari 2021

5 Tips voor het schrijven van een goede motivatie brief.

Ben je op zoek naar een baan? Dan zal je merken dat sommige dingen bij het solliciteren aan het veranderen zijn. Of we nu willen werken in het buitenland of in Nederland / België, als we solliciteren dan moeten we met de tijd mee gaan. Stellingen geven zijn uit, social media is in. Referenties zijn niet langer meer verkrijgbaar op verzoek, maar het staat gewoon in je CV. Zeker als je in het buitenland wilt werken zal er gevraagd worden naar referenties. En recruiters zitten niet meer te wachten op ellenlange CV’s, maar houd het kort en bondig.

Motivatie brieven zijn ook een thema. Verwachtingen van deze brieven zijn aan het veranderen. Er is zelfs een debat of je ze wel of niet dient toe te voegen bij je sollicitatie. We zitten nog steeds in een situatie waarin de meeste recruiters het waarderen als ze ook een brief ontvangen naast het CV. Voor de kandidaat een uitgelegen mogelijkheid om zichzelf omhoog te praten. Gebruik daarom onderstaande tips om jou brief er tussen uit te laten springen.

1. Vertel een persoonlijk verhaal:
De eerste paragraaf moet pakkend zijn en er voor zorgen dat de recruiter de brief direct tot het einde wil doorlezen. Nieuwsgierig maken. Ook als je wilt werken in het buitenland dan zal jij de recruiter een beetje moeten prikkelen om zijn aandacht te krijgen. Maak het persoonlijk, maar ook discreet. Vertel iets over je eerdere ervaringen in het buitenland. Misschien heb je een studie in het buitenland gedaan, of een stage. Vertel dat werken in het buitenland in je bloed zit.

2. Bewijs:
Als je in het buitenland gaat werken en je wilt een vliegticket kopen, en een goede vriend zegt dat een bepaalde luchtvaartmaatschappij een goede prijs kent, dan ga je daar beginnen met kijken. Of je gaat in het buitenland werken en je hebt een woning nodig. En een vertrouwenspersoon zegt dat je op een bepaalde website moet kijken, dan ga je daar ook beginnen. Dat komt omdat je deze personen vertrouwt, en dan ben je eerder geneigd om dat op te volgen. Als je een brief schrijft, probeer er ook iets van “social proof” in te verwerken. Bijvoorbeeld een paar quotes van je referenties.

3. Vertel over je skills:
Ga niet vertellen waarom deze job een super goede uitdaging voor jou is. Maar ga wel vertellen welke vaardigheden van jou er voor gaan zorgen dat ze niet meer om jou heen kunnen en dat ze het idee krijgen dat jij de meest geschikte persoon bent voor de job. Als je wilt werken in het buitenland, vertel bijvoorbeeld iets over een probleem dat je had opgelost, of een situatie waarin je in het diepe werd gegooid en je aangewezen was aan jezelf. Dit soort voorbeelden maakt indruk als je gaat werken in het buitenland.

4. Hou het kort:
De eerste paragraaf moet betoverend zijn, zodat de recruiter geïnteresseerd is en alles gaat lezen. Wat ook helpt is dat je het kort en bondig houdt en relevant. Voorkom dat jij je CV gaat herhalen.

5. Persoonlijk:
Als het mogelijk is, probeer je brief te adresseren aan een persoon.

Als jij klaar bent om te werken in het buitenland, neem dan contact met ons op. Wij zullen er voor zorgen dat jouw motivatie brief onder de aandacht komt bij verschillende opdrachtgevers in het buitenland. Nieuwsgierig naar onze vacatures in het buitenland, klik dan hier.
Veel succes!

Meer informatie