Werken in het buitenland
Maak de sprong met Globaljobbing

24 november 2022

5 Moeilijke interview vragen en de antwoorden

Je wilt graag gaan werken in het buitenland en hebt na een eerste korte kennismaking met het potentiele bedrijf nu een officieel interview. Dat klinkt natuurlijk al heel spannend. Alleen al het idee dat je ondervraagd wordt door een recruiter, terwijl er van jou verwacht wordt dat je perfecte antwoorden gaat geven. Vandaar dat het belangrijk is om je goed voor te bereiden. Zeker als je gaat werken in het buitenland is de voorbereiding sleutel voor succes. Dus ga er goed voor zitten.

Waarom wil je gaan werken in het buitenland? Hoe lang wil je gaan werken in het buitenland? Wat weet je van de stad, het land, de cultuur en de functie? Dit zijn natuurlijk standaard vragen waar een serieus interview mee wordt begonnen. Na het ijs breken komen de moeilijkere en zwaardere vragen. Een aantal van deze moeilijkere vragen hebben we hieronder op een rijtje gezet en alvast wat mogelijke antwoorden bij gezet.

1. Omschrijf de ideale manager voor jou?
Dit wordt vaak gevraagd om te kijken of je in het team past. Wat voor kandidaat je bent. En hoe je kan samenwerken met leidinggevenden. Je kan aangeven dat je het prettig vindt als iemand goede communicatieve vaardigheden heeft, je ruimte geeft om met ideeën te komen en je een veilig gevoel geeft binnen het team.

2. Wat is je grootste zwakte?
Het geeft aan of je een zelfbeeld hebt. Veel mensen komen met: perfectionist en workaholic. Dit is te simpel. Probeer met een minder voor de hand liggend voorbeeld te komen. Bijvoorbeeld dat je het soms lastig vindt om te Multi-tasken. Maar geef aan dat dit geen negatieve invloed heeft op je werk, en dat je open staat voor opbouwende kritiek.

3 Waarom ben jij de ideale kandidaat?
Probeer in je antwoord 3 onderwerpen terug te laten komen: soft skills, hard skills en waarden.
Bij soft skills kan je bijvoorbeeld iets vertellen over je communicatieve vaardigheden (luisteren, analyseren, vragen stellen, onderhandelen, dingen uitleggen). Voor je hard skills kan je iets vertellen over je taalvaardigheden. Dat je Engels geleerd hebt toen je bent gaan werken in het buitenland of dat je in je werk veel te maken hebt gehad met internationale klanten. Voor waardes lees de missie, visie en waardes door van het betreffende bedrijf en zoek aanknopingspunten.

4. Wat zijn je salariswensen?
Een werkgever wil zien of je wensen redelijk zijn en wat voor waarde jij jezelf en je vaardigheden geeft. Doe altijd onderzoek wat betaald wordt naar soortgelijke functies (niveau, zwaarte, taken, verantwoordelijkheden, vereiste aantal jaren ervaring etc.).

5. Waar zie jij jezelf staan in 3-5 jaar?
Deze vraag komt bijna altijd terug in een interview. Het geeft aan wat je intenties zijn met het bedrijf. En of je een plan hebt voor de toekomst. Waar je ambities liggen. Geef aan dat je hoopt voor lange tijd bij het bedrijf werkzaam te zijn, en dat je gezonde ontwikkel en doorgroeimogelijkheden verwacht. In de toekomst kijken kan niemand, maar je kan wel gezonde groei ambities aangeven.

Als je deze vragen goed hebt voorbereid, dan moet je al een eindje komen tijdens het interview. Ben aan de andere kant niet over voorbereid. Want dan komt het eerder over als een robot. Op een natuurlijke manier antwoord geven is ook belangrijk. Het is geen voorleesuurtje.

Hopelijk heb je iets geleerd van dit blog. Mocht je interesse hebben om te gaan werken in het buitenland, check dan hier onze vacatures. Niet alleen met de interview voorbereiding helpen wij je graag op weg, maar ook als je daadwerkelijk gaat werken in het buitenland. Dus denk aan delen van informatie over het bedrijf, de job, de stad, het land, de procedure, salaris en benefits, relocation begeleiding etc. Allemaal erg belangrijk om een eerste goede stap te zetten in het buitenland.
Want remember: werken in het buitenland begint nog altijd bij Globaljobbing.

Meer informatie