Voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is de ideale gelegenheid om je potentiële werkgever te tonen waarom jij de ideale kandidaat bent voor de vacature. Daarbij is een goede voorbereiding al het halve werk. Die voorbereiding zorgt er immers niet alleen voor dat je een goede indruk maakt, het geeft je ook een flinke dosis zelfvertrouwen.

Hoe belangrijk een verzorgde en professionele uitstraling en een goede presentatie ook zijn: alles valt in het water wanneer je je slecht voorbereidt. Neem dus de tijd om je te verdiepen in het bedrijf en in de functie waarvoor je je kandidaat stelt.

Enkele tips:

• Zorg ervoor dat je je cv door en door kent en bereid sterke en positieve antwoorden voor op mogelijke vragen. Leg de focus steeds op wat jij voor het bedrijf kan betekenen.

• Verdiep je grondig in het bedrijf waarbij je solliciteert. Verken hun website en zorg ervoor dat je inzicht hebt in hun activiteiten, de bedrijfscultuur, de producten / diensten, klanten, internationale links, de grootte en locaties van het bedrijf etc. Een jaarverslag of recente persberichten zijn ook een goede bron van informatie. Algemene informatie over de branche waarin het bedrijf actief is, is handig om weten. Google zeker even de naam van het bedrijf.

• Zorg ervoor dat je een goed inzicht hebt in het functieprofiel en dat je in je eigen woorden kan omschrijven wat de job inhoudt (taken, verantwoordelijkheden, benodigde vaardigheden).

• Anticipeer mogelijke vragen die je gesprekspartner je kan stellen en bereid antwoorden voor. Verder op deze website vind je voorbeelden van vaak voorkomende vragen. Antwoord nooit gewoon met “ja” of “nee”, maar hou je antwoorden wel kort en to the point.

• Durf ook zelf vragen te stellen. Zo toon je oprechte interesse en kritische zin. De antwoorden die je krijgt, helpen je te evalueren of de functie echt iets voor jou is. Probeer 3 tot 5 goede vragen voor te bereiden.

• Stel een lijst op met 8 tot 10 persoonlijke verkooppunten. Het kan gaan om positieve eigenschappen, vaardigheden, (werk)ervaringen, diploma’s of interesses. Let erop dat je de verkooppunten in verband kunt brengen met de functie.

• Google jezelf! De kans is groot dat je potentiële werkgever dat ook doet. Je kunt dus maar beter weten welke informatie online over jou beschikbaar is, zodat je je kunt voorbereiden op mogelijke vragen.

• Oefen het sollicitatiegesprek met je ouders of met vrienden. Zo wordt snel duidelijk op welke vragen je je nog meer moet voorbereiden. Bovendien geeft deze oefening je meer zelfvertrouwen tijdens het eigenlijke sollicitatiegesprek.

• Tijdens het sollicitatiegesprek sta je op hetzelfde niveau als je gesprekspartner: jij bent op zoek naar een job en het bedrijf is op zoek naar een werknemer. Jullie hebben elkaar dus iets te bieden: beschouw het gesprek als een professionele “date” waarbij het tussen jou en het bedrijf moet klikken.